SANATATE

Infectarea cu coronavirus: Cât durează de fapt să te recuperezi complet

scmp.com

Statisticile oficiale despre Covid-19 anunţate zilnic arată un număr relativ mic al vindecărilor, în comparaţie cu numărul de persoane infectate. Dintre cei peste 2.5 milioane de oameni confirmaţi cu noul coronavirus în lume, aproximativ 700.000 au fost declaraţi vindecaţi.

În plus, un pacient declarat vindecat de Covid-19, nu înseamnă că este complet pus pe picioare, gata să ia viaţa în piept. Timpul de recuperare poate dura chiar ani de zile, în funcţie de cât de grav te-a afectat noul coronavirus.

Unii oameni reuşesc să scape mai repede de urmele lăsate de tratamentul pentru Covid-19, pentru alţii însă, boala lasă probleme de durată. Vârsta, sexul, sistemul imunitar, alte afecţiuni medicale cresc riscul de a face o formă severă de Covid-19. Iar, cu cât tratamentul este mai invaziv şi de mai lungă durată, cu atât recuperarea va dura mai mult timp, potrivit clickpentrufemei.ro.

CITEȘTE ȘI: Descoperire majoră în plină pandemie: Medicamentul care a reuşit să elimine coronavirusul în 48 de ore

Pacienţii cu simptome uşoare

Marea majoritate a bolnavilor de Covid-19 au o formă uşoară sau medie a infecţiei. Pe lângă simptomele principale, de febră şi tuse, ei pot dureri corporale, oboseală, iritaţii ale gâtului şi dureri de cap. Iniţial, tusea este uscată, dar în unele cazuri pot apărea eliminări de mucus ce conţine celule moarte ale plămânului, distruse de virus. Aceste simptome sunt tratate ca o gripă normală: odihnă, fluide hidratante şi paracetamol.

Pacienţii formei uşoare de Covid-19 îşi revin destul de repede. În general, febra începe să scadă în mai puţin de o săptămână, dar tusea mai poate dura. Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care a analizat datele pacienţilor chinezi cu noul coronavirus, spune că unui pacient îi ia, în medie, două săptămâni să se vindece complet, în cazul în care a avut doar simptome uşoare.

Pacienţii cu forme mai severe de Covid-19

Pentru unii pacienţi, în loc să dea înapoi, boala avansează. În cazul lor, după 7-10 zile de tuse şi febră, infecţia cu noul coronavirus se agravează. Înrăutăţirea stării de sănătate se întâmplă, de obicei, brusc. Astfel, plămânii se inflamează, iar respiraţia devine din ce în ce mai dificilă. Asta se întămplă deoarece sistemul imunitar al organismului încearcă să lupte cu virusul însă, în zelul de a-l distruge, produce prea multe reacţii chimice care, la rândul lor, afectează în mod negativ organismul.

Mulţi dintre aceşti pacienţi au nevoie de un tratament mai complex, inclusiv de măşti de oxigen. În cazul lor, dificultatea de a respira va lua ceva timp pentru a se ameliora, căci inflamaţia cu noul coronavirus lasă în urmă cicatrice. Chiar şi după ce reuşesc să scape de virus, aceşti pacienţi se vor simţi în continuare slăbiţi şi obosiţi, având nevoie de două până la opt săptămâni pentru a se recupera.

CITEȘTE ȘI: Dezinfectarea hainelor: Cum să ții coronavirusul departe de hainele tale și dacă nu le speli la 90 de grade

Pacienţii care ajung la terapie intensivă

Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că unul din 20 de bolnavi de Covid-19 ajunge la terapie intensivă, unde este foarte posibil să aibă nevoie de sedare şi de intubaţie. În general, bolnavii care ajung aici, indiferent de boala de care suferă, au nevoie de un timp mult mai îndelungat pentru a se recupera. Majoritatea lor, inclusiv pacienţii cu Covid-19, îşi revin complet abia după 12-18 luni de recuperare.

Deoarece petrec foarte mult timp pe un pat de spital, aceşti oameni încep să-şi piardă masa musculară. Deoarece sunt slăbiţi, muşchii lor se refac mult mai greu. De cele mai multe ori, au nevoie de fizioterapie pentru a putea merge din nou.

De asemenea, din cauza experienţei trăite la terapie intensivă, de unde, statistic vorbind, doar 50% dintre pacienţi se întorc, mulţi dintre ei dezvoltă afecţiuni psihologice, de la depresie la delir.

Comentarii: