SANATATE

Informaţiile acestea îţi pot salva viaţa: Semnele care îţi arată că ai probleme cu inima

Foto: Pinterest.com

Ştiai că unele dintre neplăcerile pe care le treci uşor cu vederea pot anunţa de fapt prezenţa unor afecţiuni cardiace? Îţi spunem care sunt acestea ca să poţi să iei măsurile necesare din timp.

Oboseala persistentă

Deși poți pune epuizarea pe seama programului încărcat de peste zi, oboseala poate fi unul dintre semnele bolilor inimii, mai exact a insuficienței cardiace. potrivit clicksanatate.ro.

Starea de letargie și somnolența apar atunci când inima nu-și poate îndeplini funcția de a pompa sângele corespunzător în organism.
De asemenea, modificările de ritm cardiac, problemă cunoscută sub numele de aritmie, pot favoriza apariția oboselii. Dacă inima bate într-un ritm încetinit (bradicardie – mai puţin de 60 de bătăi/minut), atunci și tensiunea arterială scade și persoana începe să se simtă obosită.

CITEȘTE ȘI: Cinci obiceiuri despre care nu știai că îți afectează inima și îți scurtează viața

Transpiraţiile care apar și când nu faci efort

Un alt simptom care poate anunța prezența unei probleme cardiace este transpirația. Dintre problemele inimii, infarctul miocardic se manifestă prin transpirații reci.

Mai exact, durerea cauzată de afectarea inimii poate favoriza descărcarea de adrenalină și stimula secreția glandelor sudoripare. În cazul persoanelor care suferă de afecțiuni cardiace, neplăcerea poate apărea chiar și atunci când organismul este relaxat, în stare de repaus. Transpirațiile reci care anunță infarctul miocardic sunt însoțite adesea și de dureri în spatele sternului.
Ameţeşti tot mai des

Și episoadele de amețeală pot indica prezența unor probleme cardiovasculare. Specialiștii spun că multe persoane amețesc când fac mișcări rapide, neplăcere care poate fi cauzată de hipotensiunea arterială.

Explicația este una simplă: inima menține o anumită presiune, iar când persoana se ridică brusc în picioare, sângele nu poate ajunge la fel de rapid la creier, fapt ce duce la apariția stărilor de amețeală și a celor de leșin. Însă amețelile pot apărea și la cei cu hipertensiune, însoțite în acest caz de dureri de cap sau de senzația de țiuit în urechi.

Durerile pe care le resimţi în piept

Printre cele mai întâlnite semne specifice afecțiunile cardiace se numără și durerea resimțită la nivelul pieptului, a brațelor și care radiază spre gât. În cazul acestor probleme de sănătate, senzația de durere apare sub stern, către partea stângă și poate fi asemănătoare unei greutăți sau presiuni care apasă pe piept.

CITEȘTE ȘI: Avertisment dur al specialiştilor: Alimentul-otravă pentru inimă

Rezultatele celor mai recente studii în domeniu au arătat că durerile de acest fel sunt mai frecvente la bărbați, în timp ce femeile se confruntă mai ales cu senzația de arsură. De cele mai multe ori, angina pectorală și infarctul miocardic se manifestă prin astfel de simptome.

INFO: Atât accidentul ischemic tranzitor, cât și cel vascular cerebral se pot manifesta la început prin stări de amețeală și vedere dublă.

Știai că…

… insuficiența cardiacă poate cauza retenția de lichide în organism, fapt care favorizează apariția inflamațiilor la nivelul picioarelor, gleznelor sau mâinilor?

CITEȘTE ȘI: AȘA mergi pe stradă? La ce boală de inimă ești PREDISPUS!

Dr. Cristina Gabriela Leațu, medic specialist cardiologie, Spitalul European Polisano, Sibiu

Diagnosticul de afecțiune cardiacă se poate pune uneori dacă simptomele sunt clare, alteori sunt necesare investigații suplimentare pornind de la examene facile, ușor de realizat în orice cabinet, cum ar fi electrocardiograma sau teste specifice cum sunt ecocardiografia, examenul angiografic al arterelor coronare, examen RMN cardiac, scintigrafie miocardică.

În foarte multe cazuri, diagnosticul de boală cardiovasculară se face în stadiul avansat, ducând astfel la reducerea șanselor de prognostic pozitiv.

După vârsta de 50 de ani orice persoană ar trebui să facă un control cardiovascular de rutină. Printre bolile cardiace cel mai frecvent diagnosticate la noi în țară se numără angina pectorală, cardiopatia ischemică, insuficiența cardiacă, hipertensiunea arterială și cardiopatiile congenitale.

Comentarii: