NUTRITIE SANATATE

Învață să-ți protejezi pancreasul! Ce alimente trebuie să consumi și ce alimente trebuie să eviți

Alimentația ajută la prevenirea principalelor boli pancreatice. Iar dacă ai fost deja diagnosticat cu o astfel de afecțiune, regimul alimentar face parte din tratament.

Buna stare a pancreasului se menține respectând regulile generale ale alimentației sănătoase. În linii mari, este bine să alegi hrana cât mai puțin procesată, să consumi fructe și legume, să te hidratezi corespunzător. Evită excesul de zahăr, de carne roșie, prăjeli și grăsimi animale.

Alimente cu rol benefic

Potrivit clicksanatate.ro, unele legume și fructe pot oferi efect protector contra bolilor pancreatice.

– Unele substanțe din usturoi (compușii de sulf, arginina, seleniul) protejează țesutul pancreatic. Un studiu american a arătat că persoanele care consumă des usturoi au un risc cu 54% mai mic de a face cancer pancreatic.

Iaurtul natural este sursă de probiotice, care susțin digestia și pot ține la distanță cancerul pancreatic.

Spanacul. Specialiștii de la Institutul German de Nutriție Umană Potsdam-Renbruecke recomandă consumul de spanac pentru sănătatea pancreasului.

Broccoli. Compușii din legumele crucifere (broccoli, varză) ajută la inhibarea celulelor pancreatice.

CITEȘTE ȘI: Simptomele unui pancreas inflamat: Ce trebuie să facem şi când cerem ajutorul doctorului

Nucile. Un consum frecvent de nuci poate preveni rezistența la insulină și apariția diabetului de tip 2.

În pancreatite, este nevoie de regim

Dacă ai fost diagnosticat cu pancreatită acută sau cronică, este mai mult decât necesar să pui în aplicare sfaturile medicului în ceea ce privește alimentația. În pancreatita acută, în primele 3-5 zile este nevoie de restricție alimentară, în acest intervat, substanțele nutritive fiind administrate perfuzabil.

După 5 zile, se trece la un regim semilichid, format din ceaiuri, sucuri de fructe, legume fierte, iar după 7-10 zile se introduc în dietă laptele degresat, pâinea, carnea fiartă de pui sau de vită, cartofii. În pancreatita cronică, se impune, de asemenea, un regim care să excludă grăsimile, alcoolul și mesele îmbelșugate. Regimul preferat este cel lacto-vegetarian, care să conțină 2.500 kcal zilnic.

Alimente permise în pancreatite

Carne de vită, curcan, pui, pește fără grăsime, ulei de măsline, supe de legume, albuș, cartofi, spanac, conopidă, salată verde, fructe coapte, brânză de vaci degresată, iaurt degresat, pâine neagră sau graham, paste cu legume, griș, macaroane, chec, budincă.

CITEȘTE ȘI: Dieta similară postului care vindecă diabetul și regenerează pancreasul

Alimente neindicate în pancreatite

Carne de porc și derivate (șuncă, mezeluri), margarină, afumături, prăjeli, conserve, pâine proaspătă, maioneză, murături, ciocolată, icre, frișcă, cașcaval.

Sfaturi nutriționale în cancerul pancreatic

La fel ca și în celelalte boli pancreatice, și în cancerul localizat la nivelul acestei glande se impune o dietă adaptată. Trebuie să se evite grăsimile animale, prăjelile, dulciurile concentrate și alcoolul. Sunt recomandate: carnea de pasăre sau vită (de preferat, fiartă), făinoasele, pâinea, ouăle fierte moi, lactatele, supele și ciorbele de legume, cerealele integrale, budinca și fructele uscate.

Sfat

Mestecă încet hrana. În caz contrar, se produce o secreție forțată de suc pancreatic, care agravează inflamația la nivelul acestei glande.

În diabet, regimul trebuie adaptat

Fiecare persoană diagnosticată cu diabet zaharat 1 sau 2 primește de la medic recomandări de nutriție. Diabeticul trebuie să aibă cunoștințe precum aportul de calorii și indicele glicemic al produselor consumate (indicator care arată efectul alimentelor asupra glicemiei). În cazul celor cu diabet de tip 1, este obligatorie cunoașterea conținutului de glucide, care au o influență directă asupra zahărului din sânge. Fiecărui pacient i se va recomanda cantitatea de glucide pe care o poate consuma zilnic. Dacă diabetul se asociază cu hipertensiunea, este nevoie și de un regim hiposodat, în care să nu se depășească 4 g de clorură de sodiu pe zi.

De evitat!

Excesul de alcool este un factor declanșator și agravant al bolilor pancreatice. Persoanele alcoolice au o probabilitate de 3 ori mai mare de a face cancer pancreatic.

CITEȘTE ȘI: Avertisment OMS: Jumătate dintre medicamentele vândute pe internet sunt falsificate! Vezi ce conțin unele dintre ele

Fumatul dublează riscul de a face cancer pancreatic.

Grăsimile animale și zahărul trebuie limitate dacă vrei să previi și/sau să tratezi bolile pancreatice.

Obezitatea este un factor de risc dovedit al cancerului pancreatic.

Comentarii: