NUTRITIE REVIEW

Le puteți savura și în post! Habar nu aveați ce gustoase sunt chifteluțele din… vinete, aceasta este rețeta de care vă veți îndrăgosti

Pe lângă plăcinta de dovleac, mirosul de ardei și de vinete coapte înseamnă pentru mine că e toamnă. Desigur, acum, cu frigul de afară nu se îndoiește nimeni, dar știm bine că uneori a mai văzut octombrie și temperaturi de 30 de grade. Ei bine, revenind la bogățiile marcă înregistrată ale preferatei mele toamna, nu mă satur de vinete niciodată, dar mai ales acum. De aceea, când mi-a adus mama ”ultimii mohicani” din grădinița ei de la țară m-am bucurat.

Și cum să fie, cum să fie? Zacuscă e în borcănele, salată am tot făcut, pane, la fel, iar musacaua nu merge chiar așa în orice zi. Or fi ele, vinetele,  o sursă bună de vitamine și nutrienți, dar de preparat, nu pot fi preparate în prea multe feluri. Dar cine caută, găsește, așa că iată ce rețetă spectaculoasă propune site-ul iladies.ro: chifteluțe din vinete.

Citește și:  ‘Găigana’ – omleta delicioasă din Banat. Ingredientele necesare şi modul de preparare

Și gustoase, și de post, și pentru vegetarieni

Textura și gustul delicat al acestor chifteluțe vă vor determina să le mai preparați și altă dată. Iar dacă rețeta vă face cu ochiul în post, e numai bună pentru asemenea perioadă. Și numai bună pentru vegetarieni. Celiacii pot folosi făină de soia în locul făinii de grâu.

Iată care sunt ingredientele pentru 24 chifteluţe, pentru 3 persoane:

1 vânată coaptă-n foc/grătar/aragaz

1 ceapă de mărime medie

1 linguriţă boia de ardei iute (opțional, dar indicat)

1 linguriţă usturoi praf/deshidratat

1 linguriță piper negru

2 linguri de fulgi de ovăz sau pesmet (pentru a absoarbe umiditatea)

3-4 linguri făină de grâu

1-2 căni de ulei de floarea soarelui pentru prăjit (se pot face și la cuptor)

1 linguriţă sare (după gust)

Citește și: Sfaturi pentru cei care vor să ţină post: Cu ce poţi înlocui carnea

Cum se prepară:

Dacă nu se pot modela, se pune făină atât cât este necesară. Celiacii pot elimina fulgii de ovăz și făina, o pot înlocui cu făină de soia/năut.

Coaceți vânăta (cu tot cu coajă la cuptor) Cred că știți cum se face și lăsați-o să se răcească. Curăţați şi ceapa şi tăiați-o mărunt. Puneți apoi într-un lighean sau castron mare, vânăta tocată, ceapa tăiată mărunt, celelalte ingrediente (făina, mirodeniile, ceapa, sarea) și amestecați foarte bine, până se leagă şi se pot modela.

Dacă nu, mai puneți făină de grâu/soia până se leagă. Modelați ce forme doriți: rotunde, de mici, plate. Le prăjți în ulei pe toate părţile, vreme de 4 – 5 minute sau le băgați la cuptor, necesitând mai mult timp.

 

 

Comentarii: