SANATATE

Legătura dintre apa de gură cu alcool și tensiunea arterială: Ce spune un medic cardiolog

Foto: Pinterest.com

Legătura dintre apa de gură cu alcool și tensiunea arterială: Ce spune un medic cardiolog. Un chirurg cardiolog trage un semnal de alarmă asupra unor obiceiuri zilnice aparent inofensive, care pot afecta grav sănătatea inimii. Printre ele: folosirea apei de gură cu alcool, un gest banal, dar cu posibile consecințe asupra tensiunii arteriale.

Legătura dintre apa de gură cu alcool și tensiunea arterială: Ce spune un medic cardiolog

În calitate de chirurg cardiovascular, dr. Jeremy London, din Savannah, Georgia, operează aproape în fiecare zi inimi bolnave, repară vasele de sânge deteriorate și efectuează operații de bypass pentru arterele înfundate.

CITEȘTE ȘI: Doar 1 lingură pe zi: Condimentul care are grijă de inima și glicemia ta

„La majoritatea oamenilor, acest lucru nu se întâmplă peste noapte, ci este rezultatul unui proces cronic”, a explicat el, avertizând că adoptând anumite obiceiuri nesănătoase „te expui riscului de a ajunge pe masa mea de operație”.

Pe pagina sa de Instagram, mediul a distribuit o listă pe care a intitulat-o „Lucruri pe care le evit în calitate de chirurg cardiolog”. Multe dintre obiceiurile nesănătoase menţionate de el, precum consumul de alcool şi băuturi răcoritoare, fumatul sau vapatul, sună familiar pentru fiecare dintre noi. Printre acestea el aminteşte, însă, şi un obicei din rutina zilnică de îngrijire, aparent inofensiv, dar care influenţează tensiunea arterială: folosirea apei de gură pe bază de alcool.

Apa de gură pe bază de alcool şi tensiunea arterială

Folosirea regulată a apei de gură antiseptice, în special a celor care conțin alcool, ar putea avea efecte nedorite asupra tensiunii arteriale, avertizează dr. Jeremy London.

Deși aceste produse promit o igienă orală impecabilă, ele elimină și bacteriile bune din cavitatea bucală, microbi esențiali în procesul de producție a oxidului nitric, o substanță care ajută la relaxarea și dilatarea vaselor de sânge. În lipsa acestuia, organismul poate întâmpina dificultăți în menținerea unei tensiuni arteriale normale.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Jeremy London, MD (@drjeremylondon)

„Există dovezi clare că distrugerea microbiomului oral prin folosirea frecventă a apei de gură cu alcool reduce producția de oxid nitric și afectează controlul tensiunii”, a explicat chirurgul cardiolog. „De fapt, poți crește tensiunea arterială doar prin uciderea bacteriilor benefice din gură”, a mai adăugat el.

CITEȘTE ȘI: Cât de des ar trebui să mâncăm ouă pentru a avea o inimă sănătoasă

Un studiu citat de medic arată că utilizarea regulată a apei de gură cu alcool este asociată cu un risc crescut de hipertensiune. Legătura dintre acest aparent inofensiv produs de igienă şi tensiunea arterială este evidenţiată şi de un stomatolog, dr. Kami Hoss, autor al cărții „Dacă gura ta ar putea vorbi”, în care recomandă alternative mai blânde: ape de gură alcaline, fără alcool, care să mențină echilibrul microbiomului oral fără efecte negative asupra inimii.

Comentarii: