NUTRITIE SANATATE

Leguma care ține sub control glicemia și topește grăsimea de pe abdomen

googleapis.com

Leguma care ține sub control glicemia și topește grăsimea de pe abdomen. O legumă ieftină pe care mulți dintre noi o trecem cu vederea are o grămadă de beneficii pentru sănătate – nu numai că controlează nivelul de zahăr din sânge , dar ajută și la reducerea burții.

Medicul și nutriționistul rus Dr. Elena Syurakshina ne împărtășește că aceasta este gulia, cunoscută și sub numele de mărul de pământ sau topinambur.

Leguma care ține sub control glicemia și topește grăsimea de pe abdomen – Gulia

Este bogată în vitamine din complexul B, inclusiv acid folic, și conține, de asemenea, vitamina C, despre care se știe că nu numai că luptă împotriva răcelii, dar acționează și ca un stimulent imunitar.

Această legumă rădăcinoasă conține și potasiu, care controlează echilibrul apei și al electroliților din organism. Leguma conține fier, siliciu, zinc, magneziu, potasiu, fosfor, calciu, seleniu, sodiu și crom.

CITEȘTE ȘI: Nutriționist Mihaela Bilic recomandă: Leguma-balsam pentru stomac – Calmează și înlătură aciditatea

Vitamine

Topinamburul este bogat în vitaminele B, respectiv vitaminele B1, B2, B4 și B5. De asemenea, conține vitamina E și o cantitate mică de vitamina A.

Datorită conținutului ridicat de fibre și inulină, această legumă nu provoacă vârfuri bruște ale nivelului de zahăr din sânge atunci când este digerată. Se numără printre alimentele care trebuie să fie prezente în dieta celor diagnosticați cu diabet.

Datorită consumului regulat al acestei legume, crește numărul de bifidobacterii din intestine, ceea ce ajută la suprimarea microflorei patogene și la tratarea burții umflate.

Fibre

Leguma conține o cantitate mare de pectină, o fibră solubilă în apă. Consumul frecvent de topinambur în cantități moderate are un efect pozitiv asupra motilității intestinale și, de asemenea, promovează mișcările intestinale la timp, prevenind astfel constipația.

După cum se știe, lipsa fibrelor din dieta zilnică crește semnificativ riscul de a dezvolta boli gastrointestinale. Gulia poate fi benefică pentru persoanele care suferă de o astfel de boală gastrointestinală destul de frecventă, cum este dischinezia biliară.

Inulina, care face parte din compoziția sa, are o proprietate coleretică ușoară, care poate ajuta la întreruperea fluxului de bilă din ficat prin canalele biliare.

CITEȘTE ȘI: Leguma care întărește sistemul osos şi scade riscul de cancer. BONUS: Te ajută și să slăbești

„Leguma conține carbohidrați lenți și fibre, despre care se știe că saturează bine organismul. Acest produs vă va ajuta să scăpați de câteva kilograme în plus fără a vă afecta sănătatea. Conținutul ridicat de fibre alimentare va asigura o sațietate rapidă și va preveni supraalimentarea.

„În plus, leguma conține un aminoacid numit triptofan. Acesta poate ajuta la creșterea masei musculare, reducând în același timp grăsimea corporală”, spune specialistul, potrivit actualno.com.

Comentarii: