NUTRITIE

Nutriționist Mihaela Bilic recomandă: Leguma-balsam pentru stomac – Calmează și înlătură aciditatea

googleapis.com

Nutriționist Mihaela Bilic recomandă: Leguma-balsam pentru stomac – Calmează și înlătură aciditatea. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a scris pe rețelele sale de socializare despre beneficiile medicale ale unei legume mai puţin consumată de români.

„Vă mai amintiți ce gust are gulia?🤔

Nu era toamnă în care tata, atuci când punea varza la murat, să nu dea să mâncăm cotor de varză cu sare. Era crocant, dulce și bun, ne băteam să prindem o bucățică din așa “delicatesă”. Ei bine gulia, are exact același gust! Și e normal să fie așa, pentru că face parte din familia crucifere, exact ca și varza”, spune medicul.

CITEȘTE ȘI: Leguma care întărește sistemul osos şi scade riscul de cancer. BONUS: Te ajută și să slăbești

„Este prietenoasă cu tubul digestiv, calmează și înlătura aciditatea”

„De ce vreau să vă amintesc de gulie? Pentru că de multe ori uităm de existența ei și e păcat, este prietenoasă cu tubul digestiv, calmează și înlătura aciditatea. Cu toții știm că varza este recomandată în ulcer și gastrită, iar gulia are același efect benefic.

Chiar dacă este mai puțin celebră decât “surorile” ei, varza și broccoli, în gulie avem multă vitamina C- 100g gulie conțin 30mg vitamina C, cat într-o jumătate de portocală. Conține și 220mg potasiu, cat într-o banană, totul cu numai 20 cal/100g și fibre din belșug.

E adevărat, ca toți cruciferii, gulia balonează (are compuși cu sulf), dar are și bioflavonoide care neutralizează efectul estrogenilor și scad riscul de cancer de sân. Cat despre slăbit, nu mai vorbim- gulia crește senzația de sațietate și ajută la eliminarea retenției de lichide din organism. În plus consistența ei crocantă și răcoritoare o recomandă pentru ronțăit, în loc de chipsuri și covrigei👍🏻

Puteți să o consumați ca atare, proaspătă sau în salată, simplă sau cu un sos de iaurt, tăiată în bastonașe ca și gustare sănătoasă cu humus, fasole bătută, salată de vinete, cremă de brânză sau cottage cheese. Dacă ronțăiți gulie precum iepurașii, veți avea beneficii și pentru digestie și pentru siluetă🐇😉„, conchide nutriționistul Mihaela Bilic în postarea de pe Facebook.

Informații nutriționale

Gulia este o sursă bună de fibre solubile și insolubile. Pe de o parte, fibrele solubile ajută la menținerea nivelului sănătos al zahărului din sânge și al colesterolului.

Pe de altă parte, fibrele insolubile nu sunt descompuse în intestin, contribuind la adăugarea de volum a scaunului. Gulia se cultivă și la noi în țară și conține numeroase vitamine și minerale.

CITEȘTE ȘI: O adevărată ‘BOMBĂ’ antioxidantă: Leguma care te ajută să slăbeşti şi să previi bolile

O cană (aproximativ 135 de grame) de gulie conține:

  • 36 de calorii
  • 8,4 grame carbohidrați
  • 2,6 grame proteine
  • 0 grame grăsime
  • 4,9 grame fibre
  • 83,7 miligrame de vitamina C
  • 472 miligrame de potasiu
  • 0,2 miligrame de vitamina B6
  • 62 miligrame de fosfor
  • 22 micrograme de acid folic
  • 0,1 miligrame de tiamina
  • 32 miligrame de calciu.

Comentarii: