NUTRITIE REVIEW SANATATE

Leguma uimitoare care ţine de foame şi ajută la slăbit! Aţi consumat-o de atâtea ori, dar habar nu aveaţi

Conține toate grupele de substanţe nutritive, este bogată în vitamine, minerale și fibre. În plus, ajută la eliminarea kilogramelor în plus. Cine este? Este banalul, dar gustosul dovlecel care conține mangan, zinc, potasiu, cupru, fosfor, calciu, folaţi, vitaminele A, C, B1, B6, B12. O porţie de 100 de grame are doar 15 kilocalorii, aşa că poate fi inclus fără probleme în orice cură de slăbire. Este consumat de obicei gătit, dar trebuie să ştiţi că în stare crudă este mult mai sănătos.

Experţii recomandă sucul proaspăt de dovlecei celor care vor să beneficieze pe deplin de vitaminele și mineralele pe care le conține. Se prepară cu tot cu coajă, în storcătorul de fructe, și se consumă repede pentru a nu se oxida. Crud e drept că nu are un gust foarte bun, însă este recomandat inclusiv împotriva constipației.

De asemenea, în dovlecel găsiţi cam toate grupele de substanţe nutritive, inclusiv carbohidraţi, aminoacizi şi sodiu, esențiale pentru menţinerea sănătății fizice şi mintale. Studiile arată, de asemenea, că extractul din dovlecel ar putea proprietăţi benefice pentru afecţiunile prostatei, iar fibrele pe care le conține îl recomandă în afecțiunile de colon. În același timp, folaţii şi betacarotenul protejează celulele de acţiunea radicalilor liberi şi previn inflamaţiile din corp.

Citeşte şi: Descoperire de senzaţie a nutriţioniştilor: Secretul incredibil al bananelor

Coaja dovlecelului, bogată în substanţe

Dovlecelul are un conţinut bogat în magneziu şi potasiu, ceea ce-l face un bun protector cardiovascular. Ajută la reducerea tensiunii arteriale, ce poate favoriza apariţia infarctului şi a accidentului vascular cerebral. Dovlecelul face minuni şi în prevenirea aterosclerozei şi la reglarea colesterolului, susţin specialiştii pe site-ul doctorulzilei.ro.

Foarte important de reţinut este că majoritatea vitaminelor, a mineralelor şi a altor substanţe active precum enzimele, flavonoidele, sunt depozitate în coajă. De aceea, nu se îndepărtează coaja, pe care trebuie s-o spălăm foarte bine înainte de consum. Ea trebuie să fie sănătoasă, fină şi intactă.

O altă variantă minunată de a consuma dovlecei cruzi este să îi pregătiți ca pe spaghete raw vegane. Tot ce trebuie să faceți este să vă achiziționați un spiralizator, accesoriu care taie legumele în spirală, făcându-le mult mai atractive și mai ușor de consumat crude. Dacă nu vă plac crude, le puteți trage la tigaie, în puțin unt sau ulei de măsline, alături de roșii cherry și ciuperci.

Comentarii: