Legumele pe care Nu trebuie să le mănânci niciodată crude. Unele tipuri de legume sunt otrăvitoare atunci când sunt consumate crude, motiv pentru care trebuie gătite înainte de consum. Vă explicăm aici ce tipuri de legume sunt incluse și de ce trebuie să țineți cont.
Unele plante legumicole conțin în mod natural toxine pentru a se proteja de prădători și dăunători. Unii dintre acești compuși sunt toxici și pentru oameni. Cu toate acestea, puteți neutraliza unele dintre aceste toxine prin încălzirea lor.
Legumele pe care Nu trebuie să le mănânci niciodată crude
1. Cartofii cruzi conțin solanină
Cartofii cruzi conțin în mod natural solanină, care este toxică pentru oameni. Prin urmare, nu ar trebui să mâncați cartofi cruzi, ci mai degrabă să îi gătiți înainte de a-i consuma.
CITEȘTE ȘI: Cât timp fierbi urzicile pentru a beneficia de vitaminele acestei legume
Cartofii, ca membru al familiei Solanaceae, produc solanină pentru a se proteja de paraziți și agenți patogeni. De altfel, un kilogram de cartofi proaspeți conține mai puțin de 100 miligrame de solanină. Aceasta este sigură pentru un consum normal, deoarece nu este recomandat să se consume mai mult de 0,5 miligrame de solanină pe kilogram de greutate corporală pe zi.
Concentrația de solanină este deosebit de ridicată în zonele verzi și în germenii de cartofi. Otrăvirea ușoară cu solanină poate provoca o senzație de arsură în gât, precum și tulburări gastrointestinale. Otrăvirea severă poate duce, de asemenea, la afectarea conștienței.
2. Fasolea crudă conține fazină
Fasolea crudă conține fazină, care face parte din grupul lectinelor. Acest compus proteic protejează planta de prădători, dar chiar și în cantități mici este toxic pentru om: fazina interferează cu transportul oxigenului în sângele nostru și cu absorbția nutrienților în intestine. Fasolea roșie crudă și mai ales fasolea verde conțin fazină. Prin urmare, nu trebuie să mâncați niciodată fasole crudă.
Chiar și cantități mici de fasole crudă pot provoca simptome severe de otrăvire: tulburări gastrointestinale, febră, convulsii și șoc. Aceste simptome apar de obicei la două-trei ore după consum.
3. Aveți grijă și cu alte leguminoase
Nu doar fasolea conține fason, ci și alte leguminoase, cum ar fi năutul, de exemplu. Este problematică și prezența acidului cianhidric, prezent în cantități mari în fasolea lima sau urad. La fel ca în cazul fasinei, veți distruge acidul cianhidric prin fierberea acesteia timp de cel puțin 15 minute. Important: nu uitați să aruncați apa de gătit, recomandă actualno.com.
Alte legume pe care ar trebui să le gătiți
În plus față de legumele menționate anterior, există și altele pe care nu ar trebui să le consumați crude:
Cassava: Cassava conține cianură de hidrogen, care poate fi mortală chiar și în cantități mici. Cassava este sigură pentru a fi consumată doar după ce a trecut printr-un proces de procesare în mai multe etape.
CITEȘTE ȘI: Legumele de primăvară care NU trebuie să lipsească din dieta ta: Sunt bogate în fier, calciu și vitamina B
Rubarbă, spanac, sfeclă, cartofi dulci, sfeclă roșie : Aceste legume conțin acid oxalic. Acidul oxalic inhibă absorbția mineralelor precum magneziul, fierul și calciul.
În plus față de riscul potențial de deficiențe minerale, acidul oxalic poate favoriza formarea de pietre la rinichi și poate afecta rinichii. Persoanele sănătoase tolerează bine acidul oxalic atunci când este consumat în cantități normale, dar persoanele cu probleme renale ar trebui să evite acest aliment.
Decojirea, albirea și fierberea reduc semnificativ conținutul de acid oxalic. Acidul oxalic ajunge în apa de gătit, așa că nu trebuie să refolosiți apa de gătit.
Comentarii: