SANATATE

Mâncărimi în zona intimă: Când reprezintă mai mult decât un disconfort

waarmedia.com

Mâncărimile pe corp cauzează disconfort, dar când apar în zona genitală (labii, clitoris, vagin) sunt cu atât mai neplăcute. De cele mai multe ori, mâncărimile în zona intimă nu au cauze îngrijorătoare, însă, având în vedere că pot semnala o infecție, e necesar consultul medical.

Mâncărimile în zona genitală pot să apară când se pierde echilibrul dintre bacteriile bune și cele nocive la nivelul vaginului, când e vorba de o infecție fungică, de o boală cu transmitere sexuală sau, în cazuri mai rare, de un cancer din sfera genitală. Tratamentul poate fi medicamentos sau local.
Vizita la medic este imperioasă dacă odată cu mâncărimile apar și alte simptome, precum inflamația, durerea pelvină și secrețiile vaginale colorate și neplăcut mirositoare. Multe dintre aceste probleme care cauzează mâncărimi în zona intimă pot fi prevenite prin respectarea unor recomandări simple care țin de igiena intimă, îngrijirea personală și stilul de viață.

Cauzele mâncărimilor în zona intimă

La femei, mâncărimile în zona intimă pot avea mai multe cauze, printre acestea numărându-se infecțiile fungice, bolile cu transmitere sexuală și înmulțirea anormală a bacteriilor din vagin.

Vaginoza bacteriană

Vaginoza bacteriană este una dintre cele mai răspândite infecții vaginale la femeile cu vârste cuprinse între 15 și 45 de ani. În vagin sunt prezente în mod natural bacterii, dar dacă acestea se înmulțesc necontrolat apare vaginoza bacteriană. Problema este mai răspândită în rândul persoanelor active sexual. Nu toate femeile care suferă de vaginoză bacteriană au simptome, dar cele care manifestă semne ale acestei afecțiuni se plâng de:

● Mâncărimi în zona intimă, senzație de arsură și durere
● Secreții vaginale albe sau cenușii
● Senzație de arsură la urinare
● Un miros puternic, neplăcut, al zonei genitale, mai ales după un contact sexual.

Eczema

Eczema este o afecțiune inflamatorie și pe termen lung a pielii, care cauzează roșeață, uscăciune și mâncărimi pe diferite zone ale corpului. Această problemă de sănătate este una dintre cele mai răspândite cauze ale mâncărimilor în zona vulvei. Neplăcerea se poate înrăutăți pe timpul nopții, din cauza uscăciunii pielii sau a transpirației. Poate fi cauzată de stresul emoțional, de absorbantele zilnice, de hârtia igienică sau de săpun, ori dacă se folosesc deodorante în zona intimă. Eczema nu este contagioasă, deci nu poate fi luată de la o altă persoană, doc.ro.

CITEȘTE ȘI: Cum să te ferești de infecțiile în zona intimă – Factorii care te expun la probleme

Psoriazisul

Psoriazisul este o boală autoimună care afectează diverse zone ale corpului, inclusiv aria genitală. Această afecțiune provoacă apariția unor cruste uscate și a mâncărimilor la nivelul vulvei, iar dacă persoana se scarpină, apare iritația. În cazuri rare, psoriazisul se dezvoltă și în vagin. Mâncărimile pot deveni mai intense pe timpul nopții, când persoana nu mai este distrasă de activitățile de peste zi.

Infecțiile fungice

Statisticile arată că trei din patru femei vor contacta o infecție fungică măcar o dată în viață. Această problemă apare când flora vaginală, care conține în mod natural puține ciuperci, este tulburată de factori interni sau externi. De exemplu, Candida albicans se poate înmulți excesiv în vagin și vulvă, provocând mâncărimi, iritații și secreții vaginale albe și cu aspect brânzos. Mâncărimi în zona intimă pot apărea și în sarcină, fiind cauzate tot de o infecție fungică. Și un tratament prelungit cu antibiotice poate crește riscul de infecții fungice.

Infecțiile urinare

O infecție urinară apare din cauza bacteriilor prezente în tractul urinar (uretră, vezică urinară, uretere, rinichi) și provoacă durere pelvină, nevoia urgentă de a urina și senzație de arsură la urinare. Însă infecțiile urinare pot să provoace și mâncărimi sub forma unor furnicături și a unei senzații de iritare mai ales atunci când sunt localizate la nivelul uretrei.

Lichenul scleros

Lichenul scleros este o afecțiune rară a pielii care poate apărea oriunde pe corp. La femei, dacă este localizată în zona intimă, determină apariția unor cruste albe la nivelul vulvei. Acest lucru provoacă mâncărimi, iritație și subțierea pielii. Răspândită mai ales printre femeile aflate în postmenopauză, această afecțiune poate duce la apariția unor cicatrice permanente în zona vaginală.

Lichenul plan

Lichenul plan constă într-un răspuns imunitar anormal, când sistemul imunitar începe să atace mucoasele și pielea. Poate afecta multe părți ale corpului, inclusiv vulva. Când lichenul plan apare în interiorul vaginului, se prezintă sub formă de cruste albe și leziuni dureroase. Dacă apare în partea externă, la nivelul vulvei, ia forma unor vezicule plate purpurii sau roșiatice, care provoacă mâncărimi.

Bolile cu transmitere sexuală

Mâncărimile în zona intimă pot fi cauzate de anumite boli cu transmitere sexuală și sunt însoțite de alte simptome, în funcție de afecțiunea declanșatoare (senzație de arsură, secreții vaginale urât mirositoare, durere în timpul actului sexual etc.).

Herpesul genital

Cauzat de virusul herpes simplex, herpesul genital este caracterizat de apariția pe piele a unor vezicule dureroase pline cu lichid, care provoacă mâncărime și ulterior apariția unor cruste. Acest virus rămâne în corp de-a lungul vieții și se manifestă în special în perioadele de stres intens și când sistemul imunitar funcționează defectuos.

Pediculoza pubiană

Păduchii pubieni se transmit foarte ușor prin contact cutanat cu o persoană infectată în timpul actului sexual sau se pot lua de pe prosoape și lenjerie de pat infectate. Pediculoza pubiană se manifestă prin mâncărimi puternice, care, în urma scărpinării, duc la iritații și inflamații în zona intimă.

Negii genitali

Negii genitali apar în urma infectării cu virusul HPV. Aceștia variază ca formă și culoare, pot fi mai mici sau mai mari, aplatizați sau în formă de conopidă, pot avea culoarea pielii sau alte nuanțe și, la femei, pot crește la nivelul anusului, la intrarea în vagin sau pe colul uterin. Pot produce simptome precum mâncărime și sângerări în timpul actului sexual.

Chlamydia

Chlamydia este una dintre cele mai comune boli cu transmitere sexuală. Se transmite cu ușurință, deoarece de multe ori nu are niciun fel de simptome. Atunci când apar semne ale infecției cu chlamydia la femei, acestea includ:

● Mâncărime la nivelul vulvei și în interiorul vaginului
● Secreții vaginale anormale și urât mirositoare
● Durere abdominală cu febră și dureri în timpul actului sexual
● Sângerare între menstruații
● Durere la urinare.

Gonoreea

Boală transmisă pe cale sexuală, gonoreea apare nu doar în zona genitală și anală, ci se poate instala și la nivelul ochilor, gâtului sau articulațiilor. La femei, are ca simptome:

● Durere abdominală și dureri în timpul actului sexual
● Sângerare între cicluri
● Secreții vaginale neobișnuite
● Mâncărimi
● Dureri la defecare

Tricomoniaza

Tricomoniaza este o boală cu transmitere sexuală care afectează mai ales femeile trecute de prima tinerețe. Roșeața și mâncărimile genitale, secrețiile vaginale verzui sau gălbui, durerea la urinare sau în timpul sexului și sângerarea după actul sexual sunt simptomele acestei afecțiuni.

Menopauza

Producția de estrogen scade pe măsură ce femeia se apropie de menopauză, situație care duce la uscarea vaginului și la apariția mâncărimilor și a iritațiilor în zona intimă.

Tratamentele cosmetice

Masajele zonei intime cu cărbune activ, curățarea vaginului cu aburi, bronzarea la solar sau epilarea zonei inghinale pot duce la apariția mâncărimilor, a iritațiilor și a înroșirii pielii. Aceste proceduri ar trebui evitate complet (mai ales primele trei din această listă) sau efectuate mai rar și cu atenție. De exemplu, epilarea zonei inghinale să se facă nu mai des de o dată pe lună, nu cu creme sau cu lamă, ci cu ceară, care apoi se va arunca, iar pielea va fi dezinfectată și unsă cu un gel calmant.

Alergenii

Anumite substanțe chimice pot irita vulva și pot produce mâncărimi în zona intimă. Acești alergeni se pot afla în săpun, în contraceptivele sub formă de spumă, în detergenții de rufe sau în hârtia igienică parfumată.

Cancerul vulvar sau vaginal

În cazuri foarte rare, mâncărimile în zona intimă la femei pot semnala un cancer vulvar sau vaginal. Din acest motiv, e indicat ca orice neplăcere apărută în zona intimă să fie discutată cu medicul, care va pune un diagnostic și va oferi soluția de tratament adecvată.

Cum se tratează mâncărimile în zona intimă

Mâncărimile în zona genitală se tratează în funcția de cauza lor, cu antibiotice, antifungice sau apelându-se la alte terapii.

Tratament medicamentos și local

  • Dacă mâncărimile în zona genitală sunt cauzate de vaginoza bacteriană, medicul va recomanda antibiotice, o alegere frecventă fiind metronidazolul sub formă de tablete sau gel. Alte opțiuni de tratament sunt clindamicina și tinidazolul.
  • Când o eczemă stă la baza mâncărimilor în zona genitală, se recomandă în general tratament cu o cremă care conține cortizon. Pentru a evita recurența eczemei, se va evita folosirea săpunurilor iritante, a hârtiei igienice parfumate și a deodorantelor în zona intimă.
  • Dacă motivul apariției mâncărimilor în zona intimă este psoriazisul, scopul tratamentului va fi reducerea inflamației și a disconfortului. Prima alegere este tratamentul topic (direct pe piele), prin aplicarea unor unguente cu corticosteroizi. Acestea scad inflamația, însă pot determina subțierea și sensibilizarea pielii, motiv pentru care medicul va monitoriza tratamentul și, dacă e cazul, va ajusta doza. De obicei, tratamentul cu unguent se face de două ori pe zi, dimineața, după duș și seara, înainte de culcare. Alte opțiuni de tratament pot fi fototerapia sau terapia medicamentoasă cu metotrexat ori ciclosporină.
  • Dacă o infecție fungică este cauza mâncărimilor în zona intimă la femei, aceasta trebuie neapărat tratată pentru a nu se ajunge la complicații (de exemplu, ajungerea infecției în sânge și deplasarea spre plămâni, ficat sau inimă). Medicul va recomanda creme, unguente sau supozitoare antifungice (cu miconazol sau clotrimazol) ori pilule antifungice (fluconazol).
  • Când infecția urinară este motivul apariției mâncărimilor în zona intimă, medicul va recomanda tratamentul cu antibiotice.
  • Tratarea mâncărimilor provocate de lichenul scleros se face, în general, cu unguente cu corticosteroizi, dar medicul poate recomanda și fototerapie.
  • Dacă mâncărimile în zona intimă sub provocate de lichenul plan, tratamentul poate include antihistaminice, fototerapie, creme sau unguente cu corticosteroizi sau, în cazurile extrem de grave, tablete de acitretină sau capsule de ciclosporină.
  • Când mâncărimile în zona labiilor sunt cauzate de herpesul genital, medicul va recomanda antivirale pentru a reduce simptomele și a scurta episoadele. De asemenea, antiviralele micșorează riscul de recurențe. Însă, cum virusul nu dispare niciodată din corp, episoade de herpes simplex vor mai apărea de-a lungul vieții.
  • În cazul în care pediculoza pubiană este cauza mâncărimilor în zona intimă, medicul va recomanda tratament cu soluții antiparazitare, precum permetrinul sau ivermectinul.
  • Dacă mâncărimile în zona intimă sunt cauzate de negii genitali, medicul va indica îndepărtarea acestora prin diverse metode (crioterapie, plasturi cu acid salicilic, soluții lichide etc.).
  • Când chlamydia cauzează mâncărimile genitale, medicul va prescrie antibiotice (de obicei, azitromicină sau doxiciclină). Cazurile severe de infecții cu chlamydia pot necesita spitalizare și medicație intravenoasă.
  • Dacă mâncărimile în zona intimă sunt cauzate de gonoree, medicul va recomanda antibiotice, sub formă de injecții sau tablete.
  • Pentru a elimina mâncărimile în zona genitală cauzate de tricomoniază, medicul va trata această boală cu antibiotice (metronidazol sau tinidazol) sub formă de tablete.
  • Dacă mâncărimile sunt o cauză a uscăciunii vaginale provocată de menopauză, medicul va recomanda de obicei o cremă cu estrogen.

CITEȘTE ȘI: Sfatul ginecologului: Ce să NU faci pentru a păstra zona intimă curată

Remedii pentru acasă

Pe lângă recomandările medicului, pentru a ușura mâncărimile din zona intimă, femeile pot să apeleze la o serie de remedii pentru acasă, precum o baie cu fulgi de ovăz înainte de culcare, plasarea pe vulvă pentru scurt timp a unui prosop cu bucăți de gheață înăuntru sau utilizarea unei creme antimâncărime cumpărată de la farmacie fără prescripție medicală. În timpul tratamentelor recomandate de medic pentru bolile cu transmitere sexuală, se practică abstinența.

Cum se previn mâncărimile în zona intimă

  • Evită hârtia igienică parfumată, deodorantele intime, pudrele, dușurile vaginale și băile lungi cu spumă.
  • Folosește pentru igiena intimă săpunuri și geluri special indicate pentru zona respectivă. E important să te speli o dată – de două ori pe zi, nu mai mult, pentru a nu provoca uscăciune.
  • După ce mergi la toaletă, șterge-te dinspre față spre spate.
  • Poartă lenjerie intimă de bumbac, pe care o schimbi în fiecare zi. Pe timpul nopții, dormi cu o pereche de pantaloni scurți sau lungi din bumbac, fără lenjerie intimă.
  • În timpul menstruației, folosește absorbante externe în locul tampoanelor vaginale. Limitează-te la o singură zi în care să folosești tampoane interne, când ai scurgeri mai abundente.
  • Dacă suferi de uscăciune vaginală, folosește înainte de actul sexual lubrifiante pe bază de apă.
  • Evită sexul neprotejat, mai ales dacă ai mai mulți parteneri, pentru a-ți scădea riscul de boli cu transmitere sexuală.

Comentarii: