SANATATE

Medic: Dacă vă este somn la aceste ore, este posibil să suferiți de vreuna din aceste boli

Foto: twitter.com

Un somn de calitate este extrem de important pentru buna funcționare a organismului. Acesta oferă posibilitatea de a se regenera, de a se odihni și de a-și reface energia după întreaga activitate de peste zi.

Din nefericire, unele boli pot înrăutăți calitatea acestuia, ducând la oboseală progresivă, insomnie și somnolență în timpul zilei.

Ce afecțiuni medicale ne pot face să fim somnoroși tot timpul?

Pacienții cu apnee în somn pot adormi oriunde

Apneea obstructivă în somn este foarte frecventă, dar, din păcate, încă adesea subestimată. Iar consecințele sale asupra sănătății sunt grave – netratată, ea dublează riscul de hipertensiune și de boli cardiovasculare.

În plus, poate fi cauza insomniei cronice, în ciuda absenței problemelor de somn. Se estimează că mai mult de 40% dintre pacienții cu apnee obstructivă în somn se plâng de oboseală și somnolență în timpul zilei. Aceasta poate fi atât de puternică încât adormitul brusc în timpul unui concert, vizionarea unui film interesant sau chiar în timpul unei conversații este un eveniment zilnic pentru unii pacienți.

CITEȘTE ȘI: Vrei un somn mai odihnitor? Asigură-te că îți iei doza de magneziu din aceste alimente

Prea puțini hormoni tiroidieni provoacă insomnie

Persoanele cu boala Hashimoto, o tiroidită autoimună, se confruntă foarte des cu probleme de somn. Pe parcursul bolii, anticorpii deteriorează și distrug treptat celulele care alcătuiesc glanda tiroidă, ceea ce duce la o scădere a nivelului de hormoni produși de glandă în sânge.

Sub influența unor mecanisme încă neînțelese pe deplin, calitatea somnului se înrăutățește, durata acestuia se scurtează și se observă dificultăți semnificative în a adormi. Pacienții sunt adesea privați de somn în mod cronic, obosiți, somnoroși și au probleme de concentrare.

Sindromul picioarelor neliniștite îngreunează adormirea

Sindromul picioarelor neliniștite este o afecțiune caracterizată prin senzația unei nevoi constante de a mișca picioarele. Aceasta se agravează în momentele de imobilitate, mai ales atunci când se încearcă să adormi și în timpul somnului.

Persoanele cu această problemă își mișcă membrele în mod inconștient pe timpul nopții, astfel că dimineața se trezesc adesea dureroase, lipsite de somn și obosite.

Somnolența diurnă este, de asemenea, frecventă, ceea ce face dificilă concentrarea la locul de muncă sau în timpul sarcinilor zilnice. În prezent, nu este pe deplin clar de ce unii oameni dezvoltă sindromul picioarelor neliniștite.

Cu toate acestea, sunt cunoscuți mai mulți factori de risc, printre care se numără deficiența de fier, tulburările electrolitice, anumite boli (inclusiv insuficiența renală, diabetul, bolile sistemului nervos) sau anumite medicamente.

Stresul merge adesea mână în mână cu lipsa de somn

Stresul cronic este un alt factor care poate afecta calitatea somnului și poate contribui la somnolența diurnă. Stresul perturbă regularitatea ritmului circadian și afectează în mod negativ arhitectura somnului. De asemenea, contribuie la anomalii în funcționarea axei hipotalamo-hipofizo-suprarenale.

Toți acești factori sunt motivul pentru care persoanele stresate cronic au probleme cu somnul, se trezesc fără somn și somnoroase în timpul zilei. Tulburările de somn sunt, de asemenea, frecvente la persoanele cu depresie, tulburări de anxietate sau schizofrenie.

Bolile neurologice cauzează insomnie

Bolile neurologice sunt un motiv mai rar, dar foarte important pentru apariția somnolenței diurne. Se estimează că problemele de somn sunt raportate de aproape jumătate dintre pacienții cu accident vascular cerebral și cu boala Parkinson, de aproximativ 60% dintre pacienții cu boala Huntington și de două treimi dintre pacienții cu scleroză multiplă.

Acestea se pot manifesta prin dificultăți de adormire, insomnie, insomnie, probleme de concentrare și somnolență diurnă, printre alte simptome. Pentru a ameliora aceste simptome, este foarte important să se trateze și să se controleze simptomele bolii de bază.

CITEȘTE ȘI: Cum să te trezești odihnit după doar 5 ore de somn – Cele 5 reguli care îți schimbă organismul

Este posibil să vă simțiți somnolent după administrarea acestor medicamente

Unele medicamente pot contribui, de asemenea, la problemele de somn și la somnolența diurnă. Printre acestea se numără în special:

  • medicamentele antialergice de generație mai veche
  • antidepresivele triciclice
  • medicamentele benzodiazepine utilizate pentru tratamentul pe termen scurt al anxietății
  • beta-blocantele utilizate pentru tratarea hipertensiunii
  • unele medicamente antiepileptice

Comentarii: