NUTRITIE SANATATE

Medic: Gătește cu această grăsime și vei scădea colesterolul și vei avea un creier sănătos

nbcnews.com

Cercetătorii de la Colegiul de Farmacie Harrison al Universității Auburn au descoperit beneficiile uleiului de măsline pentru sănătatea cognitivă.

Rezultatele studiului sunt descrise într-un articol publicat în revista Nutrients.

Autorii au studiat 25 de participanți care se confruntau cu dificultăți cognitive moderate. Participanților li s-a cerut să includă aproximativ 30 de mililitri (aproximativ trei linguri) de ulei de măsline în dieta lor zilnică timp de șase luni.

CITEȘTE ȘI: Descoperirea care schimbă concepția despre uleiul de floarea soarelui: De ce nu face rău inimii

Treisprezece participanți au consumat ulei de măsline neprocesat și 12 – rafinat. Primul conține mulți fenoli – o clasă de compuși organici care includ o grupare hidroxil și benzen. Toți participanții au fost diagnosticați înainte și după ce au consumat suplimentul: RMN-uri, teste cognitive și teste de sânge pentru biomarkeri ai bolii Alzheimer.

Rezultatele experimentale arată că uleiul de măsline nerafinat și rafinat îmbunătățesc funcția cognitivă, ceea ce se reflectă în măsurile de demență clinică și în alte criterii comportamentale.

CITEȘTE ȘI: Uleiul care scade colesterolul și combate hipertensiunea

Constatările sunt în concordanță cu studiile preclinice anterioare efectuate pe șoareci care au investigat prevenirea bolii Alzheimer.

Comentarii: