SANATATE

Medicamentele care scad nivelul zahărului din sânge: Pot duce la instalarea hipoglicemiei

bucurestifm.ro

Hipoglicemia apare atunci scade nivelul de zahăr din sânge. Hipoglicemia reprezintă o afecţiune cauzată de un nivel foarte scăzut de zahăr din sânge (glucoza – principala sursă de energie a corpului) şi cel mai adesea apare ca efect secundar al medicamentelor utilizate pentru tratarea diabetului.

Patru medicamente pot scădea nivelul de zahăr din sânge

Patru medicamente pot să scadă nivelul de zahăr din sânge și să ducă la instalarea hipoglicemiei. Medicii atrag atenția asupra unor medicamente banale, care pot avea efecte negative asupra glicemiei.

”Pentru cineva care nu este din domeniu, hipoglicemia (sau scăderea glicemiei sub valoarea de 70 mg/dl) poate să nu pară o problemă atât de serioasă. Realitatea este însă că, atât pe termen scurt sau lung, scăderea prea mare a glicemiei poate duce la complicații serioase, mai ales dacă glicemia scade sub 55 mg/dl.

CITEȘTE ȘI: Condimentul care reglează nivelul glicemiei și are un puternic efect antidiabetic: Se găsește în orice gospodărie

Asta pentru că organismul are nevoie de glucoză pentru activitatea corespunzătoare a creierului, a mușchilor și nu numai.Șansele de a face hipoglicemie sunt cu atât mai mari cu cât se iau mai multe medicamente cu acest risc, în special dacă există și alți factori care o favorizează, cum ar fi tratamentele cu insulină, vârsta înaintată, un ficat care funcționează necorespunzător, consumul excesiv de alcool, înfometarea, dar și alții”, arată dr. Andrei Văleanu, potrivit Ro Vaccinare.

Aspirina

”Aspirina spre exemplu scade glicemia numai în doze mai mari iar când vine vorba de alcool, chiar și un consum consistent la o petrecere poate crește acest risc. În plus, sunt multe alte medicamente care au acest efect, inclusiv antibioticele (de tip ciprofloxacină, levofloxacină – Ciprinol, Tavanic; sulfametoxazol – Tagremin, Sumetrolim) și anumite medicamente folosite pentru boli de inimă (propranolol, carvedilol, perindopril, enalapril etc).

Atunci când glicemia scade prea mult (mai ales când scăderea este excesivă, adică sub 55 mg/dl), organismul ne poate trimite semnale: dureri de cap, tremurături, devenim mai agitați, crește pulsul sau apare o senzație intensă de foame. Principala problemă este însă că, dacă glicemia rămâne excesiv de scăzută pentru o perioadă mai mare de timp (chiar și pentru doar câteva ore), pot apărea complicații – inclusiv convulsii sau comă.

Pe termen scurt, scăderea prea mare a glicemiei este o problemă mult mai serioasă decât creșterea prea mare a glucozei în sânge. Iar pe termen lung e favorizată apariția demenței”, arată Ro Vaccinare.

Alte medicamente care fac parte din aceeași categorie sunt Propranolol, Ciprofloxacină, Sulfametoxazol.

Recomandări pentru diabetici

1. Cei care fac tratament cu insulină trebuie să își verifice glicemia cu foarte mare atenție, mai ales dacă se iau și alte medicamente sau persoana are alte boli care o pot scădea.

2. E esențială conștientizarea lucrurilor care pot favoriza apariția hipoglicemiei. Atenție deci la anumite medicamente și boli, consumul de alcool, și nu în ultimul rând, la dietele care presupun înfometarea, extrem de populare dar cu riscuri.

3. Dacă aveți tratament cu mai multe medicamente cunoscute a avea acest risc, NU modificați tratamentul fără acordul medicului. E obligatorie în schimb verificarea cu atenție a glicemiei. În unele cazuri, poate salva vieți. O glicemie de sub 55 e urgență medicală: Fiți informați și NU luați medicamente după ureche!”, mai notează Dr. Andrei Văleanu, potrivit RO Vaccinare.

Menținerea glicemiei sub control întârzie complicațiile diabetului

Menținerea nivelului de zahăr din sânge la țintă cât mai mult posibil poate ajuta la prevenirea sau întârzierea pe termen lung, probleme grave de sănătate. Dacă credeți că aveți un nivel scăzut de zahăr din sânge, verificați-l.

Glicemia scăzută netratată poate fi periculoasă, deci este important să știți ce să faceți în acest sens și să o tratați imediat.

CITEȘTE ȘI: Pâinea de care diabeticii au nevoie: Ajută la scăderea glicemiei

Pentru glicemia scăzută între 55-69 mg/dl, ridicaţi-o urmând regula 15-15.

Aveţi 15 grame de carbohidraţi şi verificaţi glicemia după 15 minute. Dacă este încă sub intervalul țintă, mai luați o porție de carbohidrați. Repetați acești pași până când se află în intervalul țintă. Odată ce este în gamă, mâncați o masă nutritivă sau o gustare pentru a vă asigura că nu devine prea mică din nou, notează CDC.

Cauzele hipoglicemiei

  • Exces de insulină/medicament.
  • Lipsa sau amânarea meselor.
  • Exerciții neplanificate sau excesive.
  • Consumul de alcool.

Simptomele hipoglicemiei

  • Transpiraţie.
  • Vedere încețoșată.
  • Ameţeală.
  • Dispoziție scăzută sau iritabilitate.
  • Slăbiciune și oboseală.
  • Convulsie.
  • Slăbiciune.
  • Durere abdominală.
  • Tremor.
  • Durere de cap.
  • Pofta de a mânca sărat.

Comentarii: