SANATATE

Medicamentul care reduce răspândirea cancerului în organism: Îl poți găsi în orice casă

bucurestifm.ro

Pacienții cu cancer care iau aspirină ar putea reduce riscul de deces cu 20%, arată un studiu recent realizat de Universitatea Cardiff din Marea Britanie, potrivit Sky News.

Cercetătorii de la Universitatea Cardiff au spus că medicamentul – utilizat în mod obișnuit pentru ameliorarea durerii – nu numai că are „mecanisme biologice” care ajută la reducerea riscului de mortalitate, dar au găsit, de asemenea, că ajută la reducerea răspândirii cancerului în organism.

Aceștia au spus că ar putea fi acordată „o atenție serioasă” utilizării aspirinei alături de alte terapii pentru tratarea cancerului, pe baza unui set de dovezi privind eficacitatea și siguranța acesteia. Dar este important de menționat că aspirina nu este o alternativa a tratamentului.

CITEȘTE ȘI: ”Aspirina naturală”: Planta care previne colesterolul și calmează durerile reumatice

Ca parte a studiului, echipa a analizat 118 studii publicate anterior, care au inclus 250.000 de pacienți cu 18 tipuri de cancer diferite. De asemenea, au luat în considerare riscurile administrării de aspirină și au analizat orice episod de sângerare în stomac sau alt tip de sângerare.

Un număr mic de pacienți a avut o sângerare, dar nu au existat dovezi care să atribuie un deces cauzat de administrarea aspirinii la acești pacienți.

Autorul principal, profesorul Peter Elwood, profesor onorific la Universitatea Cardiff, care a studiat efectele aspirinei de mai bine de 50 de ani, a declarat: „Per total, am constatat că, în orice moment după un diagnostic de cancer, cu aproximativ 20% mai mulți dintre pacienții care au luat aspirină erau în viață, în comparație cu pacienții care nu luau aspirină.”

El a adăugat: „Cercetările noastre sugerează că aspirina nu numai că ajută la reducerea riscului de deces, dar s-a demonstrat și că reduce răspândirea cancerului în organism – așa-numita răspândire metastatică.

Există acum un număr considerabil de dovezi care sugerează o reducere semnificativă a mortalității la pacienții cu cancer care iau aspirină – iar beneficiul pare să nu fie limitat la unul sau câteva tipuri de cancer.

Prin urmare, aspirina merită o analiză serioasă ca tratament adjuvant al cancerului, iar pacienții cu cancer și îngrijitorii acestora ar trebui informați cu privire la dovezile disponibile.

CITEȘTE ȘI: Aspirină sau ibuprofen? Care este diferenţa şi când trebuie luate

Cu toate acestea, trebuie să subliniem, de asemenea, că aspirina nu este o alternativă posibilă la orice alt tratament.”

El a mai adăugat: „Cercetările ulterioare asupra aspirinei și cancerului ar avea în mod clar o mare valoare, iar noile studii ar trebui încurajate, mai ales dacă se vor concentra asupra unor tipuri de cancer mai puțin frecvente”.

Comentarii: