REVIEW

Testul care te ajută să îți dai seama dacă untul este de calitate: E ușor de făcut

www.rossetto.ro

Untul de calitate este făcut doar din smântână și din grăsimea extrasă din lapte. Sunt ingredientele principale pe care le vei citi pe orice pachet de unt. Dar sunt și producători care mai adaugă grăsimi vegetale și uleiuri hidrogenate, fără a le menționa pe etichetă.

Untul de calitate are o culoare alb-crem, are un gust delicat și plăcut de frișcă naturală și de lapte de vacă. La temperatura camerei începe să se încălzească imediat și este ușor de întins pe pâine după ce s-a înmuiat puțin.

Culoarea, unul dintre primele criterii

Untul în care se adaugă diverse grăsimi hidrogenate, cum sunt cele folosite pentru margarină, sau uleiuri vegetale pentru a spori compoziția, are de obicei o culoare mai închisă, mai galbenă sau, din contră, o culoare nefiresc de albă. Diferența aceasta de culoare trebuie să îți indice că în compoziția untului mai sunt și alte ingrediente, în afară de smântână și lapte gras, potrivit libertateapentrufemei.ro.

CITEȘTE ȘI: Unt sau margarină? Care dintre cele două reprezintă un pericol mai mare pentru sănătate

Untul de calitate. Textura

Untul bun, făcut doar din smântână și lapte are o textură cremoasă. Oricât ar fi de rece, scos din frigider, el nu trebuie să se fărâmițeze, când îl tai cu un cuțit sau cu o lingură.

În schimb, untul în care au fost adăugate și alt fel de grăsimi are o textură mai dură și se poate fărâmița sau rupe atunci când tai o felie.

Testul de apă caldă

Pentru a testa untul de calitate acasă, cel mai simplu este testul cu apă caldă. Pune un vârf de cuțit de unt într-un bol mic cu apă caldă și agită puțin să se dizolve.

CITEȘTE ȘI: Grăsimile de care inima are nevoie: Protejează vasele de sânge

Dacă untul se dizolvă uniform și lasă în urmă perle de grăsime de o culoare deschisă, atunci înseamnă că este un unt bun. Dar, dacă se dizolvă mai greu și lasă în urmă bulgărași de grăsime galbenă-portocalie înseamnă că este un unt contrafăcut, în care s-au adăugat grăsimi vegetale care au o culoarea mai închisă.

Comentarii: