SANATATE

‘Medicamentul’ natural care previne apariţia pietrelor la fiere – O combinaţie de miere şi păpădie

retete-usoare.info

Litiaza biliară, pietrele la colecist sau pietrele la fiere (cum sunt numite, impropriu, în limbaj popular) reprezintă o afecţiune a sistemului digestiv care apare, de obicei, ca rezultat al unui regim sau stil de viaţă nesănătos.

Problema principală – blocarea eliminării bilei din fiere

Puţină lume ştie însă că nu pietrele în sine cauzează crizele de care multă lume a avut parte după mese copioase, ci faptul că ele blochează eliminarea bilei din fiere. Acest blocaj generează starea disconfortul care poate lua forme majore. Crizele nu trebuie însă ignorate (cel mai probalil nici nu ai cum să faci asta), chiar dacă, uneori pot trece repede.

CITEŞTE ŞI: Avertismentul medicului: Primele semne care îţi arată că ai pietre la fiere

Este bine de ştiut că persoanele care au simptome dureroase pot dezvolta inflamaţii dacă nu iau măsuri. Sunt şi cazuri în care prezenţa pietrelor nu provoacă simptome, însă trebuie ştiut că litiaza biliară netratată poate duce la afectiuni grave precum: colecistită acută sau cronică, pancreatită acută, pancreatită biliară şi chiar cancer la vezica biliară.

Prevenirea apariţiei acestor probleme e, ca în tot ceea ce înseamnă afecţiuni medicale, mai eficientă decât tratarea.

Natura oferă o multitudine de plante care pot fi de folos în păstrare unei fieri sănătoase şi prevenire apariţiei pietrelor. Rostopasca, anghinarea, menta, coada şoricelului şi păpădia sunt printre cele mai eficiente buruieni recunoscute de fitoterapie.

Amestecul din păpădie şi miere

Iată o licoare dulce, pe care o poţi prepara acasă, din păpădie şi care, coroborat cu o dietă corectă (fără prăjeli, maioneze, ciocolată, băuturi carbogazoase etc), ajută la menţinerea sănătăţii acestui organ.

„Speli bine cu apă rece planta intreagă, o laşi la zvântat şi apoi o toaci mărunt. Odată mărunţită, o pui într-un borcan cu tot cu latexul scurs, cu miere de albine şi amesteci bine conţinutul. Acoperi şi lasi la macerat timp de două săptămâni”, spune Elena Badea, administratorul site-ului infuziedesanatate.ro, care recomandă una-două lingurite, de două-trei ori pe zi, timp de două-trei saptămâni.

CITEŞTE ŞI: Cum poți scăpa de o criză de fiere în 15 minute

Eficiente sunt şi frunzele crude de păpădie care se pot administra sub formă de salată, de două-trei ori pe zi, în cadrul unei cure de câteva săptămâni, la fel şi tijele.

„Tijele de păpădie culese înainte de inflorire pot fi consumate pe stomacul gol (5-10 tije pe zi, timp de două-trei săptămâni) fiind cea mai buna cale de detoxifiere a ficatului, de stimulare a funcţiei hepatice şi biliare. Se pot consuma şi cu miere de albine.

Comentarii: