NUTRITIE SANATATE

”Medicamentul sfânt”: Ceaiul care întărește imunitatea și scade colesterolul

libertatea.ro

Ceai de chimen. Ajută la vindecarea multor boli, fiind cunoscută din cele mai îndepărate timpuri. Este amintit şi în scrierile sfinte creştine, dar şi de musulmani. Se mai spune despre chimen că este medicament sfânt. De la această plantă se utilizează, în scop medicinal, în special fructele, sub formă de infuzie, decoct, pulbere sau tinctură.

Grecii îl foloseau în antichitate ca antidot în stările de oboseală. Numeroase reţete aveau în compoziţia lor aceste micuţe seminţe, fiind convinşi de proprietăţile sale vindecătoare. În Orient, chimenul era întrebuinţat pentru vindecarea bronşitelor, reumatismului şi administrat mamelor care nu puteau alăpta.

Cu o istorie atât de veche, în jurul acestei plante aromatice s-au ţesut, inevitabil, şi superstiţii. Se spune, de pildă, că tinerii care se căsătoresc trebuie să poarte în ziua nunţii seminţe de chimen pentru o căsnicie lungă şi prosperă, iar un renumist botanist susţinea că, atunci când este semănată, planta trebuie blestemată pentru a avea rod bogat. Infidelii erau trataţi, fără să ştie, cu sirop de chimen, ca să stea mai mult pe-acasă şi să le mai treacă dorul de ducă.

CITEȘTE ȘI: Ajută semințele de chimen în a preveni sau a trata infectarea cu COVID-19? Specialiștii răspund

Ceai de chimen pentru imunitate

Nu ştim cât sunt de adevărate aceste relatări, dar putem spune cu certitudine că cercetările au demonstrat fără putere de tăgadă calităţile deosebite, chiar miraculoase, ale micuţelor seminţe.

Specialiştii au arătat că sunt folositoare nu doar în tratarea mai multor afecţiuni, ci şi în prevenirea lor, pentru că ele cresc imunitatea organismului. Şi, cel mai important, analizele de laborator au dezvăluit că pot fi eficiente în prevenirea oricăror forme de cancer.

Imposibil să nu fi auzit măcar o dată despre minunile pe care le face chimenul negru, fie că ne referim la seminţe, fie la capsulele cu pudră, ceai sau la uleiul obţinut prin presarea seminţelor.

Chimenul este folosit în caz de migrenă, căderea părului, insomnie, dureri la nivelul ochilor, mătreaţă şi exfolierea părului, impetigo, laringite, disfuncţii endocrine, acnee, în cosmetică pentru obţinerea unui ten frumos, pentru recuperarea rapidă în cazul fracturilor, reumatism, diabet, hipertensiune, nivel necorespunzător al colesterolului, hepatită, afecţiuni respiratorii, colici, balonări şi probleme digestive.

În concentraţii mari poate irita pielea. Supradozajul la femeile însărcinate poate provoca avortul spontan iar în cazul copiilor mici poate exista riscul de epilepsie. Unguentele pe bază de chimen sunt folosite pentru a ameliora aspectul pielii, elimină semnele de oboseală şi hidratează intens pielea.

CITEȘTE ȘI: ‘Farmacia’ din bucătărie: Condimentele care te scapă de tuse şi dureri în gât

Topește grăsimea și scade colesterolul

Infuzia de chimen este un bun stimulent digestiv pentru lipsa de poftă de mâncare sau calmarea colicilor la bebeluși. Are efecte antiinflamatoare intestinale puternice, ajutând la echilibrarea florei intestinale. Stimulează producerea sucului gastric, calmează și relaxează intestinele, potrivit sanatatecuplante.ro.

Există mai multe studii care susțin că 1 litru de ceai de chimen consumat în fiecare zi, o perioadă de 4 săptămâni, poate scădea nivelul de colesterol rău.

Infuzia de chimen este indicată și pentru spălături oculare, iar cataplasmele de frunze de chimen sunt eficiente în cazul unor umflături ale pielii. Primii care l-au asimilat ca medicament au fost egiptenii, potrivit frunza-verde.ro.

Cercetătorii și oamenii de știință au descoperit, în urma unui studiu, că ceaiul de chimen are proprietatea uimitoare de a intensifica capacitatea organismului de a arde grăsimile din corp cu până la 25%, fapt pentru care este indicat în curele de slăbire.

Comentarii: