NUTRITIE SANATATE

Medicii atrag atenția în Postul Paștelui: Riscurile produselor care înlocuiesc carnea

Foto: Pinterest.com

În timpul postului, leguminoasele sunt principalele surse de proteine de care organismul are nevoie. Soia este vedeta deoarece conţine un procent foarte crescut de proteine cu înaltă valoare biologică.

Postul e abia la început, astfel că persoanele care îl ţin trebuie să se înarmeze cu răbdare, dar şi cu informaţii corecte pentru a se trezi la finalul perioadei cu nedorite kilograme în plus.

Mazărea, fasolea boabe, lintea şi soia conţin cea mai mare cantitate de proteine dintre toate vegetalele. Potrivit adevarul.ro, soia are un procent mare de proteine de înaltă valoare biologică, similare din punct de vedere nutriţional celor din carne – până la 40% din greutatea uscată a grăuntelui – fiind principala sursă de proteine pentru persoanele vegetariene.

CITEȘTE ȘI: Șniţelele de SOIA. Din ce sunt făcute și care sunt contraindicațiile

Soia mai conţine fitochimicale complexe despre care se crede că previn apariţia cancerului, fitoestrogeni cu posibil rol în prevenţia cancerului de sân sau de prostată.

În leguminoase se găsesc toţi aminoacizii esenţiali, precum şi vitaminele din grupul B – B1, B2, B3, B5, B6 şi B9 – A şi E, precum şi minerale – potasiu, fosfor şi fier.

Hummusul – preparat din boabe de năut fierte, amestecate cu boabe de susan, ulei de măsline şi suc de lămâie – este şi el o sursă de proteine apreciată de vegetarieni. Fiind un produs exclusiv vegetal, nu conţine colesterol.

Însă, la fel ca şi soia, fasolea boabe şi celelalte leguminoase, hummusul consumat în exces se poate transforma într-un aliment neprietenos din cauza numărului mare de calorii pe care îl are.

CITEȘTE ȘI: Atenţie la alimentele pe care le consumi: Cum te influenţează cantitatea de soia

Astfel, 100 de grame de soia conţin 460 de kilocalorii, potrivit „Abecedarului de nutriţie“, coordonat de prof.dr. Nicolae Hâncu, medic de diabet, nutriţie şi boli metabolice, în timp ce fasolea boabe şi mazărea – 127 de kilocalorii. Hummusul are 166 de kilocalorii, lintea – 116 kilocalorii, iar nucile, alunele şi arahidele – alte alimente prezente în dieta de post – 594 de kilocalorii la suta de grame.

Prin urmare, persoanele are ţin post trebuie să ia aminte la cantitatea de alimente pe care o consumă, chiar dacă acestea nu sunt „de dulce“ pentru a nu se trezi la finalul postului mai graşi decât erau la început.

Comentarii: