NUTRITIE SANATATE

Efectele dulciurilor asupra organismului: Avertismentul dur al specialiştilor

Foto: Pinterest.com

Dulciurile sunt o plăcere ‘vinovată’ pentru noi toţi. Efectele acestora sunt însă, de multe ori, devastatoare asupra organismului. Acestea fac adesea mai mult rău decât bine. Iată care este efectul consumului de dulce în mod constant!

 

Nu spune nimeni că nu este corect să te abții pe deplin de la a consuma dulciuri, practic o alimentație echilibrată și sănătoasă trebuie să conțină și dulciuri. Însă secretul constă în ce dulciuri alegi să consumi și în cantitatea ingerată.

 

În plus, cercetatorii au observat că dulciurile au din păcate un aport foarte mare de zahăr, iar acest aspect este responsabil de crearea unei dependențe deloc sănătoase.

Dependența de dulce se tratează

Cu siguranță că numai gândul sau rostirea cuvântului dulce îți dă anumiți fiori prin corp, ei bine, asta este din cauza faptului că în aceste produse conține adesea o substantă numită amină care este o altă formă a serotoninei. Acest hormon este secretat la nivel cerbral în momentul în care consumi dulciuri.

Astfel se explică senzația extrem de plăcută în momentul în care consumi o prăjitură. De aici rezultă și tentația atât de greu de stăpânit atunci când în fața ochilor îți apare un dulce.

Aspectul prăjiturilor sau al ciocolatei, la care se adaugă mirosul plăcut, transmit creierului nevoia de a consuma produsul respectiv, astfel tentația crește și devine din ce în ce mai greu de stăpânit.

Mai ales în perioadele în care te afli la dietă și știi că îți este „interzis” orice formă de dulce.

Aceasta este una dintre cele mai mari capcane în care cazi de unul singur. Deoarece imediat cum dieta s-a terminat și ai obținut oarecum niscavai ceva rezultate te vei opri în primul dulce pe care îl consideri drept recompensă.

Și dulcele poate fi sănătos

Pentru a te bucura din plin de toate plăcerile vieții, pentru a-ți menține sănătatea și kilogramele sub control trebuie să aplici o regulă foarte simplă și anume că mișcarea îți oferă inclusiv beneficiul că poți să mănânci orice fel de categorie de alimente atât timp cât există măsură în toate.

Dacă alegi să consumi zilnic o ciocolată vei observa că te vei confrunta cu un temperament oarecum vulcanic deoarece îți oferă o doză de energie mult prea mare și cantitatea de serotonină îți poate oferi senzația de nevoie de odihnă. Astfel apare un contrast destul de nociv pentru organismul tău.

Nici prăjiturile cu multă cremă și frișcă nu te face mai sensibil sau mai romantic. Mai ales dacă e lângă acestea ai un consum mărit de carbohidrați. În acest caz vei fi expus să te enervezi mai ușor și să nu ai o energie constantă pe parcursul zilei.

Pentru a ține pofta de dulce sub control este recomandat să consumi ciocolată neagra cu peste 50% cacao sau cu chilli, în felul acesta vei consuma mai puțin și imediat ajunsă în organism va deveni din aliment medicament.

În plus, ciocolata neagră va contribui activ la îmbunătățirea circulației sangvine aspect ce va favoriza mai ales o mai bună oxigenare a creierului, mărind astfel capacitatea de concentrare și vei scăpa treptat de dependeța de zahăr.

Ferește-te de dulciurile din comerț, alege mai bine să îți prepari în casă o prăjitură asupra căreia să ai controlul total astfel în ceea ce privește cantitatea de zahăr folosită.

Nu uita că și fructele pot înlocui cu brio senzația de a consuma ceva dulce și bun, conform RTV. Alege să fii activ și să faci cât mai multă mișcare, sportul te va ajuta să scapi de dependența de dulce, va întări rezistența organismului, te va ajuta să capeți și mai multă încredere în sine.

Comentarii: