NUTRITIE SANATATE

Avertisment dur al nutriţioniştilor: Persoanele care au INTERZIS la ciocolată neagră

Foto: Pinterest.com

Avertisment extrem de dur şi de luat în seamă al nutriţioniştilor. Nu toţi oamenii au voie să mănânce ciocolată neagră. O cantitate de ciocolată neagră consumată cu moderaţie este benefică pentru sănătate, susţin nutriţioniştii. Dar tot ei atrag atenţia că nu oricine se poate bucura de acest dulce pe bază de cacao şi zahăr.

 

Nu mai e un secret că ciocolata neagră este un aliment sănătos. Cu toate acestea trebuie să avem în vedere un aspect foarte important: ciocolata neagră este un aliment cu o densitate energetică foarte mare.

 

Profesorul doctor Nicolae Hâncu, în volumul „Abecedar de nutriţie“, confirmă acest lucru: „Deşi ciocolata neagră are mai multe calorii, aduse din lipide vegetale (cacao), este mai sănătoasă decât cea albă sau cea cu lapte. Adaosul de arahide sau stafide creşte aportul caloric deja foarte mare“.

Iată argumentul pentru care persoanele care vor să slăbească nu ar trebui să consume ciocolată neagră sau orice alt fel de ciocolată. Reţineţi că 100 de grame de ciocolată neagră (minimum 35% cacao şi 55-65% zahăr) conţin 550 de calorii.

Ciocolata conţine teobromină, o substanţă asemănătoare cafeinei, cu efect stimulator asupra sistemului nervos central. De aceea, ciocolata nu este recomandată, sub nicio formă, copiilor cu vârsta sub 3 ani sau celor care prezintă ADHD (sindrom de hiperactivitate şi deficit de atenţie).

Şi femeile care alăptează este bine să se abţină de la consumul de ciocolată, mai ales cea cu un conţinut bogat de cacao, deoarece substanţa psiho-stimulantă poate trece în laptele matern.

Tot din cauza efectului stimulant asupra sistemului nervos central, ciocolata nu ar trebui să intre în dieta persoanelor predispuse la insomnii, iar din acest punct de vedere, nicidecum nu ar trebui consumată după-amiază şi seara.

Ciocolata conţine zahăr, chiar şi cea amăruie. Cu cât concentraţia de cacao este mai scăzută, cu atât creşte cantitatea de zahăr dintr-o ciocolată. Atunci este lesne de înţeles de ce diabeticii nu ar trebui să mănânce ciocolată sau cel puţin să nu facă excese, conform adevarul.ro. Pe de altă parte, ciocolata conţine oxalaţi, motiv pentru care persoanele care suferă de pietre la rinichi sau de gută nu ar trebui să mănânce ciocolată.

Comentarii: