SANATATE

Medicii avertizează: De ce nu trebuie luat preventiv medicamentul care te protejează în cazul unui atac nuclear

romaniatv.net

Pe 24 februarie, Rusia a lansat un atac militar împotriva Ucrainei și a ocupat teritoriul fostei centrale nucleare de la Cernobîl, declanșând astfel războiul.

Infracțiunile sale nu sunt doar împotriva acestei țări, ci a amenințat Finlanda și Suedia, cerându-le să nu mai încerce să adere la NATO. De atunci, în ultimele zile l-am auzit pe Vladimir Putin amenințănd cu atacuri nucleare. Prizonieri ai fricii, mulți oameni caută în multe farmacii iodura de potasiu.

Acest tratament a mai fost administrat o singură dată în istorie, odată cu accidentul nuclear de la Fukushima din 2011.

Însăși OMS a avertizat populația că aceste pastile ar putea provoca reacții adverse grave la gravide sau la persoanele cu probleme renale. Acestea trebuie luate numai dacă autoritățile sanitare recomandă acest lucru.

Iodura de potasiu este o sare de iod care ajută tiroida să nu absoarbă radiațiile externe. Ar trebui luat înainte sau la scurt timp după iradiere pentru a reduce riscul de cancer, potrivit doctorulzilei.ro.

CITEȘTE ȘI: De ce nu vor refugiații ucrainieni să rămână în România: Care este temerea lor cea mai mare

Când se poate lua?

Cu toate acestea, această pastilă nu poate împiedica iodul radioactiv să pătrundă în organismul nostru și nu poate preveni daunele pe care le provoacă sănătății.

Luarea preventivă a acestui medicament nu va împiedica instalarea și poate provoca efecte foarte dăunătoare.

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor: „Tiroida nu poate distinge între iodul stabil și radioactiv. Le va absorbi pe amândouă.

Iodura de potasiu blochează intrarea iodului radioactiv în tiroida. Când o persoană ia iodură de potasiu, iodul stabil din medicament este preluat de tiroidă. Tiroida devine „plină” și nu mai poate absorbi iod în următoarele 24 de ore”.

În plus, ei asigură că protecția va fi mai mare dacă sunt îndepliniți următorii trei factori: cu cât este luată mai devreme, cu atât tiroida va avea mai mult timp pentru a se „umple”; cantitatea de iod stabil care ajunge în tiroida depinde de cât de repede este absorbită; și reduceți la minimum doza de iod radioactiv la care sunteți expus.

Persoanele care o pot lua includ sugarii (inclusiv cei care sunt alăptați), deși aceștia prezintă un risc crescut de cancer tiroidian; copii, gravide, dar iodul traversează placenta; femeile care alăptează, adulți și tineri (între 18 și 40 de ani).

CITEȘTE ȘI: Ce se întâmplă când soldații ruși sunt capturați/ VIDEO

Cantități și efecte secundare

“Pilulele vin în două doze: 130 de miligrame și 65 mg. Fiecare pastilă conține 65 mg de iodură de potasiu”, explică experții. Nu luați mai mult decât doza indicată pentru fiecare persoană, deoarece poate provoca reacții adverse grave și chiar deces.

O doză protejează 24 de ore, chiar și așa, autoritățile sanitare nu recomandă nou-născuților, gravidelor sau celor care alăptează, să ia mai mult de o doză la rând.

În cazul în care un sugar (cu vârsta mai mică de o lună) ia mai mult de o doză, acesta trebuie consultat de urgență de către personalul medical pentru a-i monitoriza și verifica nivelul hormonilor tiroidieni. De asemenea, au un risc mai mare de a avea hipotiroidism (nivel foarte scăzut de hormon tiroidian).

Dintre reacțiile adverse care pot fi suferite sunt: ​​disconfort stomacal sau gastrointestinal, reacții alergice, erupții cutanate și inflamații ale glandelor salivare. Acest medicament este vândut fără prescripție medicală.

Comentarii: