MOMS SANATATE

Medicii avertizează la începutul școlii – Cum recunoști infecția cu Norovirus, tot mai frecventă la copii

pediatrica.md

În contextul în care s-au înregistrat mai multe cazuri deinfecție cu Norovirus la copii, dr. Egri Eduard publică lista simptomelor: Greață și/sau vărsături, diaree apoasă, dureri de burtă, febra usoară, etc.

Acest virus extrem de contagios se raspandeste prin alimentele, apa sau suprafetele contaminate. În plus, se poate transmite si prin contactul strans cu o persoana infectat.

Medicul specialist spune că cei mici se pot infecta un norovirus prin contact direct, atingând o suprafață sau un obiect care a fost contaminat iar apoi punând mâna în gură sau după ce au mâncat alimente sau băuturi contaminate în timpul pregătirii.

CITEȘTE ȘI: Nutriționistul Mihaela Bilic este fermă: Ce NU trebuie să lipsească din meniul celor mici

Norovirusurile sunt foarte contagioase

„Pentru că am avut mai multe cazuri de boală diareică cu Norovirus la copii, m-am gândit să scriu câteva rânduri. Norovirusul provoacă gastro-enterită manifestată prin diaree, greață, vărsături, crampe abdominale, oboseală și febră ușoară.

Norovirusurile sunt foarte contagioase și se pot răspândi rapid în locurile în care oamenii sunt în contact strâns, cum ar fi școli, locuri de joacă și locuri aglomerate. Copiii se pot infecta un norovirus prin contact direct, atingând o suprafață sau un obiect care a fost contaminat iar apoi punând mâna în gură sau după ce au mâncat alimente sau băuturi contaminate în timpul pregătirii.

Simptome Norovirus

Simptomele sunt asemănătoare la toate vârstele, debutează brusc, la copii predomină vărsăturile iar la adulți diareea, cele mai frecvente fiind:

  • Greață și/sau vărsături
  • Diaree apoasă
  • Dureri de burtă
  • Febra usoara
  • Dureri de corp
  • Somnolență, apatie, buze uscate, fața încercănată dacă apare deshidratarea

În acest caz, copilul diagnosticat trebuie să fie hidratat. Să se reintroducă alimentele cu grijă, gustări ușor de digerat, cum ar fi cereale uscate, biscuiți, și covrigei; sau dieta tradițională pentru diaree: banane, orez, mere coapte și pâine prăjită.

CITEȘTE ȘI: ATENȚIE la dieta copiilor: Probleme serioase cauzate de ignorarea micului dejun | STUDIU

Odihna e necesară

Mai mult, „încurajați copilul să se odihnească să stea confortabil cu jucării preferate care se pot dezinfecta”, explică medicul.

În caz de apariție a semnelor de deshidratare „mergeți la medic sau camera de gardă pentru evaluare”, a scris, pe contul de Facebook, medicul specialist de medicină de familie Egri Eduard, medic specialist medicina de familie.

Comentarii: