SANATATE

Medicii fac anunţul momentului: Sfaturi pentru a deosebi gripa de răceală

România e paralizată pur şi simplu din cauza numărului mare al victimelor făcute de gripă. Medicii sunt în alertă şi transmit tot felul de mesaje populaţiei. Ultimul e însă unul extrem de important.

 

Trebuie să facem, neapărat, deosebirea între gripă şi răceală. Gripa a mai luat două vieţi. Numărul morților din România a ajuns la 84 de la începutul sezonului. Anunțul a fost făcut de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. Ultimele victime sunt doi bărbați din Mureș și Bihor. Ambii erau nevaccinați antigripal și aveau și alte probleme medicale.

 

Nici răceala şi nici gripa nu se tratează cu antibiotice pentru că sunt boli virale. Gripa poate să ducă însă la complicaţii, la suprainfecţii bacteriene şi atunci se intervine cu antibiotice, dar numai la recomandarea medicului. Specialiștii explică diferențele clare între cele două afecțiune și când este cazul să apelezi la medic.

GRIPĂ

Gripa debutează brusc, cu febră mare, posibil să treacă de 39 de grade Celsius. De asemenea, aceasta vine însoțită de dureri de cap severe, amețeală mai ales atunci când încerci să te ridici din pat. Sunt prezente și durerile musculare, intervine oboseala și slăbiciunea pentru mai multe zile. Adeseori jena în piept poate deveni gravă, accesele de tuse sunt severe și te epuizează. Nasul înfundat și durerile de gât se manifestă foarte rar.

TRATAMENT: Într-o primă fază, în cazurile complicate, bolnavii pot primi antivirale. Antibioticul se recomandă dacă se ajunge la complicații cu suprainfecție bacteriană. Tratamentul trebuie urmat numai la indicația medicului. Unii specialiștii recomandă chiar vaccinarea antigripală.

COMPLICAȚII: Agravează bolile cronice pe care le are pacientul și produce decompensarea, dar și pneumonie, bronșită.

RĂCEALĂ

Răceala reprezintă o febră scăzută, sub 39 de grade C. Durerile de cap au o intensitare mică și nu alterează starea generală. Nasul înfundat frecvent împreună cu strănutul și roșu în gât sunt alte caracteristici. De asemenea, durerea de gât este însoțită de o senzație de mâncărime în gât. Tusea este una seacă, având o durată mai scurtă (câteva zile-o săptămână, în gripe poate ajunge și la o lună).

TRATAMENT: Se recomandă paracetamol, vitamina C, siropuri de tuse, ibuprofen, multe lichide, anunţă doctorulzilei.ro. În cazul în care simptomele se accentuează, trebuie consultat un medic.

COMPLICAȚII: Otită, sinuzită, astm bronșic.

Prin urmare, pentru a preveni aceste două probleme, spală-te pe mâini cu apă și săpun, dezinfectează suprafețele comune și evită contactul cu persoane bolnave.

Comentarii: