SANATATE

Medicii lansează un avertisment: Regulile care trebuie respectate pentru a-ţi menţine creierul tânăr

viitoaremireasa.ro

Studiile arată că declinul memoriei poate fi încetinit şi chiar inversat prin adoptarea câtorva reguli ale stilului de viaţă sănătos, potrivit theguardian.com. Care sunt acestea.

Sănătatea creierului este cheia către o îmbătrânire care păstrează şi calitatea vieţii, iar aceasta include câteva funcţii mentale – memoria, gândirea şi planificarea.

Memoria ne spune cine suntem, fără ea nu am avea trecut, nu am putea face niciun plan de viitor şi am fi incapabili să ne bucurăm de prezent. Abilităţile noastre de a gândi şi de ne a planifica viaţa ne ajută să creăm şi să menţinem obiceiurile sănătoase pentru minte şi corp.

Speranţa de viaţă creşte din ce în ce mai mult. Cei născuţi la 1900 abia dacă puteau spera să prindă aniversarea celor 50 de ani. Astăzi, speranţa de viaţă în multe ţări trece de 80 de ani, dar, din păcate, vârsta este asociată de multe ori cu boli precum Alzheimer şi diabet care pot deteriora calitatea vieţii, relatează adevarul.ro.

Celulele sănătoase devin displazice

Pe măsură ce îmbătrânim, celulele creierului care în mod normal luptă cu infecţiile şi repară ţesuturile încep să atace celulele sănătoase. Se produce o inflamaţie care duce la deficite cognitive şi boli. Dar adoptând un stil de viaţă sănătos cum ar fi de pildă să mâncăm peşte, să dormim bine nopatea şi să facem sistematic exerciţii fizice poate încetini sau chiar inversa acest proces.

CITEȘTE ȘI: Descoperirea cercetătorilor japonezi: Ce trebuie să faci zilnic pentru o memorie mai bună

Memoria unui om de 45 de ani este mai slabă decât a unuia de 25 de ani, iar creierul va continua să se deterioreze dacă nu sunt luate măsuri de protecţie. Este întotdeauna mai simplu să protejăm creierul decât să luăm măsuri pentru a-l repara atunci când deficitele sunt extinse.

Există şi o componentă genetică atunci când vorbim despre îmbătrânire, dar stilul de viaţă bate zestrea genetică.

Patru factori influenţează calitatea vieţii la vârsta senectuţii.

1.Pe primul loc este activitatea fizică.

Nu este nevoie să devenim atleţi pentru a trăi mai mult, sunt suficiente 20 de minute de activitate fizică pentru a reduce riscul de demenţă şi a îmbunătăţi starea de sănătate. Activitatea fizică produce proteine care stimulează celulele creierului să comunice mai bine între ele, creşte nivelul endorfinelor care cresc buna dispoziţie. Totodată, măreşte masa creierului, iar un creier mai mare este un creier mai bun.

2.Exerciţiile mintale

Jocurile, socializarea şi călătoriile activează celulele nervoase, o educaţie universitară fiind asociată cu un risc mai mic de demenţă. Telefoanele inteligente şi noile tehnologii activează circuitele neuronale şi ajută la focusarea atenţiei. Ne putem antrena creierul folosind metode de memorare pentru a compensa faptul că începem să uităm.

3.Stresul.

Un nivel ridicat al hormonul stresului invalidează memoria pe termen scurt. Meditaţia, yoga, tehnicile de relaxare pot reduce nivelul de stres, îmbunătăţi memoria şi dispoziţia. Alte metode de a reduce stresul sunt socializarea alături de prieteni şi somnul odihnitor.

4.Dieta sănătoasă.

Obezitatea la vârsta mijlocie creşte riscul de a suferi de demenţă la bătrâneţe. Persoanele obeze care au pierdut semnificativ în greutate constată o îmbunătăţire a memoriei după 12 săptămâni. Acizii graşi omega-3 din peşte şi nuci combat inflamaţia asociată cu neurodegenerescenţa. Fructele şi vegetalele combat stresul oxidativ care uzează celulele nervoase.

CITEȘTE ȘI: PROTEINA cu rol cheie în funcţionarea memoriei, descoperită de cercetători /STUDIU

Oamenii îşi pot proteja creierul evitând cartofii prăjiţi, bicuiţii şi alte produse procesate care duc în cele din urmă la diabet, boală care dublează riscul de demenţă. Unele studii arată că un consum moderat de alcool şi de cafea promovează sănătatea creierului.

Niciodată nu este prea târziu sau prea devreme să începem un stil de viaţă sănătos. Obiceiurile zilnice au un impact mai mare asupra duratei vieţii comparativ cu zestrea genetică şi putem avea control asupra longevităţii urmând această reţetă de succes: exerciţii fizice pentru corp, stimulare mintală; managementul stresului şi o dietă sănătoasă. Pentru o calitată mai bună a vieţii.

Comentarii: