SANATATE

PROTEINA cu rol cheie în funcţionarea memoriei, descoperită de cercetători /STUDIU

Foto: Pinterest.com

O echipa de cercetatori de la Universitatea Columbia, din New York, condusa de doctorul Eric Kandel, co-laureat al Premiului Nobel pentru medicina, in anul 2000, a anuntat, intr-un articol publicat in revista Science Translational Medicine, ca a identificat o proteina, a carei carenta are legatura cu pierderea memoriei odata cu inaintarea in varsta.

Descoperirea ar putea avea o importanta majora in gasirea unor tratamente, care sa faca declinul memoriei sa fie un fenomen reversibil.

Proteina a fost numita RbAp48 si se gaseste in hipocamp, o zona din creier care este implicata in comportamentul emotional, dar, mai ales, in formarea si functionarea memoriei. De asemenea, neuronii nou formati, pe parcursul vietii, din hipocamp, sunt esentiali pentru invatare, memorizare, conexarea evenimentelor (amintirilor) din trecutul apropiat.

Cercetarile specialistilor americani s-au facut pe celule cerebrale umane, provenind de la cadavre si pe soareci de laborator, relevand ca, de fapt, deteriorarea memoriei, pe masura inaintarii in varsta, si boala Alzheimer sunt doua aspecte patologice distincte, primul fiind reversibil, prin tratarea carentei de proteina RbAp48, in timp ce al doilea, cel putin la momentul actual, ramane incurabil.

Diferențe nutriționale ENORME între laptele din diverse TIPURI DE NUCI/CEREALE și cel de origine animală

Cum arată și cu ce se ocupă SOȚIILE celor mai bogați oameni din lume

Cum arăta Angelina Jolie la prima ei şedinţă foto. Avea doar 15 ani, fotograful a crezut însă că are 18!

Cercetatorii pornisera si ei de la premisa ca pierderea memoriei este unul dintre primele simptome ale bolii Alzheimer, dar tot mai multe indicii le-au aratat ca este vorba de fenomene distincte, care afecteaza o sub-regiune a hipocampului, numita gyrus dentatus – o substanta in forma cilindrica, avand un fel de mici dinti pe margine.

Foto Hightech.fm

S-au analizat genetic, pentru studiul proteinei RbAp48, celule din gyrus dentatus, de la opt personae decedate, cu varste cuprinse intre 33 si 88 de ani si care nu suferisera de nicio maladie cerebrala si s-a constatat ca proteina in cauza se degradase in celulele prelevate de la persoanele mai in varsta, fara exceptie.

In cazul experimentelor pe soareci, cand a fost blocata activitatea acestei proteine, micile vietati au avut probleme legate de testul labirintului, dar memoria le-a revenit odata cu reglarea functionarii normale a genei RbAp48.

De ce medicamentele NU ACŢIONEAZĂ la fel, la femei și la bărbaţi

Este laptele un PERICOL pentru sănătate? Iată răspunsul

Boala cu transmitere sexuală care se poate manifesta DUPĂ 3 ani! La ce trebuie să fi atent/ă!

Asadar, este sigur ca, in viitorul apropiat, se vor gasi tratamente adecvate (medicamente, un anumit tip de alimentatie, exercitii fizice si cognitive) pentru a restabili cantitatea normala de proteina RbAp48, astfel incat tot mai multe persoane in varsta sa isi recapete memoria de la 20 de ani.

O perspectiva optimista, datorata medicilor americani, care au tinut insa sa sublinieze ca, in acest caz, nu este vorba si de tratarea maladiei Alzheimer, care afecteaza intr-un mod diferit creierul, neimplicand o pierdere de neuroni, ci o modificare a functionarii lor.

Comentarii: