SANATATE

Medicul Vasi Rădulescu avertizează: La ce trebuie să ai grijă pentru a nu suferi de boli inflamatorii și infecțioase

medicalnewstoday.com

Experții susțin că ”perturbarea ceasului nostru intern al organismului duce la boli inflamatorii și infecțioase”.

Ceasul intern al organismului sau ritmul circadian, cum îl numesc specialiștii, este responsabil pentru o mulțime de procese corporale. Medicul Vasi Rădulescu spune, pe blogul său, că ”ciclul nostru de 24 de ore de somn-veghe are un efect asupra a orice, de la vigilența pe parcursul zilei la sistemul nostru digestiv și chiar asupra modului în care pielea noastră este sensibilă la arsurile solare”.

CITEȘTE ȘI: Specialiștii avertizează: Ce se întâmplă cu creierul nostru când nu dormim destul

Perturbarea ceasului nostru intern

“Rezultatele noastre se adaugă la numărul tot mai mare de lucrări care arată de ce perturbarea ceasului nostru intern al organismului duce la boli inflamatorii și infecțioase”, spune dr. George Timmons, autorul principal al studiului, “iar unul dintre aspecte este utilizarea combustibilului la nivelul celulelor imunitare cheie, cum ar fi macrofagele”, arată medicul Vasi Rădulescu pe blogul său.

Studiul citat de cardiologul român a fost realizat de cercetători de la Royal College of Surgeons din Irlanda. ”Acest studiu arată, de asemenea, că orice lucru care are un impact negativ asupra ceasurilor noastre interne ale organismului, cum ar fi somnul insuficient și lumina zilei insuficientă, poate avea un impact asupra capacității sistemului nostru imunitar de a funcționa eficient”, a declarat Dr. Annie Curtis, autor principal al lucrării, mai scrie de Vasi Rădulescu.

22.00 – 23.00 ora de mers la culcare

A merge la culcare și a adormi între orele 22:00 și 23:00 este asociat cu un risc mai scăzut de a dezvolta boli de inimă în comparație cu a avea ora de culcare mai devreme sau mai târziu, potrivit unui studiu. „Corpul are un ceas intern de 24 de ore, numit ritm circadian, care ajută la reglarea funcționării fizice și mentale”, a spus autorul studiului, dr. David Plans de la Universitatea din Exeter, Marea Britanie. „Deși nu putem concluziona cauzalitatea din studiul nostru, rezultatele sugerează că orele de culcare mai devreme sau mai târzii pot perturba ceasul corporal, cu consecințe adverse pentru sănătatea cardiovasculară”.

CITEȘTE ȘI: Noul efect al bananelor descoperit de cercetători: Afectează întreaga stare de sănătate

Acest studiu a examinat asocierea dintre începutul somnului măsurat în mod obiectiv, mai degrabă decât auto-raportat, la un eșantion mare de adulți. Studiul a inclus 88.026 de persoane din Biobank din Marea Britanie recrutate între 2006 și 2010. Vârsta medie a fost de 61 de ani (interval între 43 și 79 de ani) și 58% erau femei. Datele privind debutul somnului și timpul de trezire au fost colectate pe parcursul a șapte zile folosind un accelerometru purtat la încheietura mâinii.

Comentarii: