NUTRITIE

Mit sau adevăr – Chiar poate un pahar de lapte cald să te ajute să adormi mai ușor? Ce spun cercetătorii

huffingtonpost.com

Când ne pregătim de culcare apelăm de multe ori la diferite lucruri care să ne ajute să avem parte de un somn odihnitor, cum ar fi o baie caldă sau pur și simplu  ne liniștim sufletul. Cum rămâne însă cu mult cunoscutul pahar cu lapte călduț? Este vreo dovadă științifică care să ateste faptul că ne va ajuta să adormim ușor?

Triptofan, aminoacid esențial

Se pare că nu e chiar așa ușor de răspuns. Laptele conține o varietate de aminoacizi care reprezintă piatra de temelie a proteinelor și care induc o stare de somnolență.

CITEȘTE ȘI: Lipsa somnului îți dă mintea peste cap: Cum te face să te simți mai bătrân decât ești

”Unul din motivele pentru care laptele călduț îi face pe oameni somnoroși este faptul că le aduce aminte de acea persoană dragă din copilărie care le dădea un pahar cu lapte înainte de culcare” spune psihologul Michael Breus, specializat în somnologie. Această asociere scade anxietatea pe care o poți resimți înaintea somnului, adaugă aceasta, potrivit livescience.com.

La nivel molecular, triptofanul din lapte are proprietăți care duc la senzația de somn. Acesta este un aminoacid esențial care nu este produs de corp, deci poți avea parte de el cu ajutorul alimentelor precum laptele, ouă, carnea de curcan, pește, soia sau alunele. Triptofanul creează în creier serotonina care la rândul ei se transformă în melatonină, hormonul somnului.

Melatonina este produsă de creier ca răspuns la întuneric și este implicată în reglarea ritmului circadian natural al organismului.

CITEȘTE ȘI: Ce să NU mănânci înainte de culcare: Alimentele care îți pot provoca insomnii

A consuma lapte sau alimente bogate în triptofan, înainte de culcare, ne poate face să ne simțim somnoroși deoarece organismul le transformă în hormoni ai somnului.

Comentarii: