NUTRITIE

Meniu de președinte: Care este mâncarea preferată a lui Klaus Iohannis și cum se prepară

Președintele Klaus Iohannis este un personaj discret când vine vorba de viața personală. Cele mai multe dezvăluiri despre el însuși le-a făcut în perioada în care era candidat.

În 2014, Iohannis a fost întrebat, în cadrul unui interviu la Pro TV, care este mâncarea sa preferată. Răspunsul a venit rapid și, dacă vă așteptați la vreo specialitate internațională deosebită, vă înșelați amarnic. Ciorba de perișoare a fost răspunsul actualului președinte al României.

De altfel, soția sa, prima doamnă a țării și profesoară de limba engleză, se descurcă excelent în bucatărie. Carmen Iohannis are o reputație în rândul prietenilor în ceea ce privește abilitățile sale de bucătăreasă.

CITEȘTE ȘI: De ce CLEMENTINELE se vând cu tot cu frunze. Iată secretul comercianţilor!

Cele mai bune GOGOȘI de post /REȚETE SIMPLE

Ciorba de perișoare este considerată un produs tradițional românesc, deși, din câte se pare, aceasta a ajuns pe meleagurile autohtone acum câteva sute de ani, adusă de ocupații otomani. Potrivit retetecalamama.ro, și în prezent în bucătăria turcească există un preparat aproximativ identic celui pe care noi îl cunoaștem cu denumirea de „ciorbă de perișoare” și care se cheamă Köfte Çorbası.

Ingrediente Ciorba de Perisoare:

600 de grame de carne slaba, macinata
2 cepe
6 linguri de orez
2 oua
1 lingurita rasa de paprika dulce
3 morcovi
1 ardei
1 fir de pastarnac
1 telina mica
1 radacina de patrunjel
optional, 1 gulioara sau aproximativ 150 de grame de buchetele mici de conopida
1 rosie mare
200 de grame de smantana cu cel putin 20% grasime
verdeata: patrunjel, marar verde, leustean (toate sau cele preferate dintre acestea)
sare, piper
dupa gust: otet, zeama de lamaie sau bors pentru inacrit

Ciorba de Perisoare, preparare

1. Morcovii, ardeiul, pastarnacul, telina, patrunjelul, gulia si 1 ceapa se curata, se spala bine si se taie in cubulete potrivite. Se pun legumele intr-o oala, se toarna 4 litri de apa rece si se dau la fiert. E important sa se puna multe legume in aceasta zeama, supa concentrata de legume pe care o pregatim acum este baza ciorbei noastre de perisoare.

2. Separat, se pun la fiert 500 de ml. de apa intr-o craticioara. Cand apa clocoteste, se adauga 3 linguri de orez (3 linguri de orez se pastreaza) si se oparesc 2 minute. Se scurge orezul si se clateste sub jet de apa rece.

CITEȘTE ȘI: Rețete INEDITE de preparare a fructului de AVOCADO

Regulile ”de aur” pentru un abdomen de fier

Ciorba de perisoare – prepararea si modelarea perisoarelor:

3. Carnea tocata, orezul prefiert, cele doua albusuri de ou (galbenusurile se pastreaza separat), a 2-a ceapa tocata foarte marunt (cat bobul de orez), 1 mana buna de patrunjel verde fin tocat, 1 lingurita de paprika dulce, sare si piper se framanta bine.

4. Din aceasta compozitie se formeaza perisoarele, de preferinta cat mai mici, sa poata fi luate în lingura.

Ciorba de perisoare, fierberea perisoarelor in supa de legume

5. Cand apa si legumele incep sa fiarba in clocot, se adauga cele trei linguri de orez ramase, bine spalate, apoi perisoarele si se potriveste gustul zemei cu sare. Se lasa sa mai fiarba aproximativ 20 de minute, apoi se pune in ciorba si rosia decojita si taiata cuburi mici.

6. Se mai da in clocot 2-3 minute, apoi se opreste focul si se adauga verdeata tocata (marar, patrunjel verde, leustean), pastrand 1-2 linguri pentru presarat in momentul servirii. Se acopera cu capacul, „arestand” toate aromele in oala cu ciorba, ramanand ca verdeata adaugata la servire sa invioreze vizual ciorba noastra de perisoare.

În unele zone ale tarii, toate ciorbele, inclusiv cea de perișoare, se consuma fără a fi drese. În Moldova, mai ales, exista obiceiul de a inăcri aceste zeme cu borș, caz în care preparatul se va denumi ”borș de…”, în cazul nostru, evident, de perișoare.

Comentarii: