SANATATE

Menstruaţia poate indica probleme serioase: Cele mai frecvente 10 nereguli

punctulpeg.ro

Perioada menstruaţiei are multe coordonate de genul frecvenţa cu care vine, cât durează şi cât de mare este fluxul, coordinate diferite de la femeie la femeie. Unele simptome pot oferi indicii despre ceea ce se întâmplă în corpul tău.

Ţine cont, însă, că atunci când foloseşti o metodă hormonală de prevenţie a sarcinii, nu te poţi baza pe menstruaţie pentru a-ţi dezvălui la fel de multe aspecte. Acordă atenţie la ceea ce este normal şi sănătos pentru tine, astfel încât să te poţi ocupa de semnele timpurii care ar putea să te avertizeze cu privire la anumite probleme.

Fluxul puternic

Aproximativ o treime dintre femei se plâng ginecologului lor despre asta. „Puternic” înseamnă schimbarea tamponului sau absorbantului la fiecare oră şi de mai multe ori de-a lungul nopţii, având perioade de ciclu menstrual care durează mai mult de o săptămână sau foarte multe cheaguri. Cauze posibile: probleme cu organele sau hormonii de reproducţie, o infecţie precum boala inflamatorie pelvină, unele tulburări ale sângelui, medicamente care subţiază sângele (inclusiv aspirina).

CITEŞTE ŞI: Nu ignora mirosul neplăcut din zona intimă. Ce boli ar putea anunţa

Debit puternic şi oboseală

Când pierzi sânge în aceste perioade, pierzi totodată şi globule roşii, iar acest lucru poate duce la anemie cu deficit de fier. Un studiu a constatat faptul că 5% dintre femeile aflate la vârstă fertilă sunt afectate. Dacă simţi că ţi se taie frecvent respiraţia, te simţiţi slăbită şi obosită, eşti palidă şi ai bătăi rapide ale inimii, anunţă medicul. Un simplu test de sânge îţi poate spune dacă ai nevoie de tratament.

Perioade de ciclu menstrual ratate

Cea mai frecventă cauză este sarcina, dar stresul, un dezechilibru hormonal, subponderalitatea, ţesutul cicatricial şi unele medicamente pot de asemenea să oprească perioadele ciclului menstrual. Dacă s-a întâmplat să sari peste de trei ori la rând, consultămedicul speciaist. Alte simptome pe care le ai vor ajuta doctorul să îşi dea seama cu uşurinţă ce se întâmplă. De exemplu creşterea în exces a părului, acneea şi probleme de control al greutăţii tale sugerează sindromul ovarului polichistic. De asemenea, un alt indicator ar putea fi intrarea în perioada de menopauză.

Ciclul menstrual vine prea devreme

Dacă ţi se întîmplă ca ciclul tău menstrual să vină la fiecare 3 săptămâni, află că acest lucru poate fi perfect normal. Poate dura doi ani după prima perioadă de ciclu mentrual pentru a-şi stabili corpul un anumit program – oriunde între 24 şi 38 de zile. Mai mult decât atât, exerciţii fizice, scăderea în greutate şi stresul pot influenţa în mod frecvent ciclul. Dacă perioadele tale încep la mai puţin de 24 de zile distanţă, consultă medicul de urgenţă.

Sângerare între perioade

Diverse anomalii care cresc în uter şi în jurul său (cum ar fi endometrioza, fibroamele sau polipii), problemele cu hormonii sau tipul de anticoncepţionale pe care le utilizezi, bolile (inclusiv clamidia şi gonoreea) pot fi responsabile pentru apariţia sângerărilor dintre perioadele menstruale. Unele femei pot experimenta sângerarea de implantare, la aproixmativ 10-14 zile după ce rămân însărcinate. Deoarece ar putea fi atât de multe variante, cel mai bine este să discuţi cu medicul tău.

Culoarea sângelui

Sângele proaspăt de la începutul perioadei de ciclu este de obicei roşu aprins. Un flux puternic ar putea face ca acesta să fie mai întunecat, în special cu cheaguri. Sângele brun ruginos este mai vechi; ceea ce vei vedea de obicei spre sfârşitul săptămânii, deoarece aerul a avut şansa de a interacţiona cu acesta. Rozeul este specific unei perioade de ciclu mai uşoare.

Crampe

Mai mult de jumătate din femeile care se află la menstruaţie suferă de crampe abdominale, de coapse sau de partea de jos a spateui, o zi sau două în fiecare lună, chiar înainte sau odată cu începerea sângerării. Unele femei se simt şi foarte obosite sau au diaree. Crampele (sau dismenoreea primară) apar odată cu contracţiile musculare ale uterului, în timp ce se strânge şi se relaxează pentru a scăpa de sânge. Din fericire, acestea tind să se îmbunătăţească pe măsură ce îmbătrâneşti şi se pot opri după ce ai un copil.

Unele crampe încep mai devreme de ciclu şi durează mai mult. În general, nu ar trebui să te simţi rău în niciun alt mod din cauza lor. Dacă acest lucru se întâmplă, atunci află că este posibil să ai fibroame (creşteri necanceroase ale uterului) sau poţi avea o boală inflamatorie pelvină, o infecţie gravă care poate duce la infertilitate şi durere pe termen lung.

Probleme la toaletă

Te doare atunci când urinezi sau ai diaree ori constipaţie, în timp ce te afli la ciclul menstrual? Acestea pot fi lucruri care te ajută să îţi orientezi medicul către un diagnostic de endometrioză, mai ales atunci când ai şi alte simptome, cum ar fi fluxul puternic sau crampele severe.

CITEŞTE ŞI: Tratamente naturiste pentru durerea de ovare. Când e cazul să mergi la medic

Dureri de cap precoce

O durere de cap în jurul începutului perioadei tale menstruale din fiecare lună ar putea fi legată de scăderea nivelului de estrogen sau de eliberarea de prostaglandină. Se numeşte migrenă menstruală. Este posibil să nu recunoşti această durere ca migrenă, deoarece durează mai mult decât alte tipuri şi nu este atât de puternică. Analgezice antiinflamatoare precum acidul mefenamic şi naproxenul pot ajuta la prevenirea lor.

Sângerare după menopauză

Acesta poate fi cauzată de polipii uterini. Femeile mai tinere le pot experimenta de asemenea, dar sunt mai frecvente la femeile care nu mai au perioadă menstruală. Aceste sângerări sunt legate de nivelul tău de estrogen, astfel încât le poţi experimenta şi dacă iei un tratament bazat pe tamoxifen, pentru cancerul de sân. Polipii ar putea deveni în cele din urmă cancerigeni, iar cancerul endometrial poate provoca sângerări puternice post-menopauză.

Comentarii: