NUTRITIE

Miturile despre ȘORICIUL de porc! Care este adevărul de fapt

Foto: Pinterest.com

In ultimii ani, soriciul de porc, care ocupa un loc de cinste printre aperitivele meselor de sarbatoare, a fost intors pe toate partile: ba ca are grasime, ba ca este greu digerabil, ba ca are toxine!

Iata principalele mituri si explicatiile nutritionistului Cristian Margarit postate pe blogul personal:

Mit: Soriciul are multa grasime

Realitate: grasimea este sub stratul de piele care constituie soriciul. Deci soriciul este aproape proteina pura (in substanta uscata), cu foarte putina grasime (15%). Slanina are grasime, jumarile pot avea grasime, carnea poate avea grasime dar soriciul in sine este pielea jupuita de pe porc. Are foarte putina grasime, este tesut conjunctiv, mai ales daca este si fiert/parlit/curatat.

CITEȘTE ȘI: 

Pericolele pentru DIGESTIE care apar odată cu răcirea vremii

Cum ajută uleiurile stimularea creierului: Recomandările medicilor!

Mit: Soriciul se digera greu

Realitate: pentru a digera acest tesut conjunctiv este, intr-adevar, nevoie de un aparat digestiv puternic. Asta inseamna dinti puternici, aciditate mare in stomac si apoi enzime proteolitice produse de pancreas. Deci la o persoana care mesteca bine, mananca sorici pe burta goala si are un pancreas normal, digestia soriciului va fi buna. Pentru ceilalti exista enzimele digestive.

Foto: Pinterest.com

Mit: Soriciul are proteina de proasta calitate

Realitate: Colagenul constituie jumatate din tesuturile corpului nostru, in sorici el fiind 28% din totalul de 58% proteine. Faptul ca nu are acelasi profil de aminoacizi cu proteina musculara (sau alte proteine „complete”) nu inseamna ca este o proteina de slaba calitate, asa cum a fost catalogat in mod gresit pana acum. Din contra, dintr-un animal este probabil singurul tesut care merita mancat, pe langa anumite organe grase (creier, maduva, ficat). Daca nu iti plac soriciul, zgarciurile sau piftia atunci poti folosi un supliment nutritiv care sa contina colagen (hidrolizat).

CITEȘTE ȘI: Am tăiat greşit tortul până acum! Modul ştiinţific de a tăia un tort /VIDEO

Mit: Soriciul are toxine

Realitate: Spre deosebire de proteinele musculare (carne), soriciul este mult mai curat, nu contine atat de multe enzime, hormoni, contaminanti, peptide bioactive, factori de crestere sau inflamatori etc. Realitatea este si ca daca mananci multa carne in aceasta perioada (in special tocata) ti-ar folosi un produs pentru detoxifiere.

Comentarii: