NUTRITIE SANATATE

Modurile de utilizare ale chimenului și beneficiile lui

mancare.ro

Chimenul (Cuminum cyminum L) este o planta care crește în China, India, Orientul Mijlociu și regiunea mediteraneană.

Fructul plantei se numește sămânță de chimen și este popular în întreaga lume.

Fructele au un miros și gust puternice, asemănătoare cu ale anasonului, care provin de la uleiurile aromatice conținute. Fructele de chimen, întregi sau măcinate, sunt folosite ca mirodenie în diverse feluri de pâine, în special pâinea de secară.

CITEȘTE ȘI: Cunoscut încă din antichitate, ACESTA este condimentul care vindecă 40 de boli

Modurile de utilizare ale chimenului și beneficiile lui

Chimenul este de asemenea folosit în lichioruri, mâncăruri gătite la cuptor, precum și în diverse alte feluri de mâncare, aparținând în special bucătăriilor din Europa Centrală și Scandinavia, un exemplu fiind varza acră.

Infuzia preparată din semințe de chimen este folosită pentru calmarea colicilor intestinale. Uleiul din semințe de chimen este folosit ca ingredient în săpunuri, loțiuni și parfumuri.

Beneficiile chimenului:

  • Chimenul este bogat în antioxidanți, precum: luteina, carotenul. Acești compuși au rolul de a elimina radicalii liberi din organism, protejându-ne astfel de cancer, infecții, îmbătrânire și boli neurologice degenerative.
  • Chimionul este o sursa excelenta de minerale: Fier, Cupru, Calciu, Potasiu, Mangan, Seleniu, Zinc, Magneziu. Cuprul este necesar pentru producția de celule roșii din sânge.
  • Fierul este necesar pentru formarea de celule roșii din sânge . Zincul este un co-factor în multe enzime care reglează creșterea și dezvoltarea, generarea spermei, digestia și sinteza acizilor nucleici. Potasiul este o componentă importantă a celulelor și a fluidelor corpului care ajută la reglarea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale.

CITEȘTE ȘI: O plantă des întâlnită în România este un adevărat medicament: Întăreşte imunitatea, alungă depresia, combate balonarea

Modurile de utilizare ale chimenului și beneficiile lui

Moduri de utilizare ale chimenului:

  • Pentru dispepsie, flatulenţă, colici gastrointestinale, anorexie, nevroză gastrică sau cardiogastrică, tulburări digestive ale copiilor, enterocolite, aerofagie, bronșite, afecţiuni cronice ale aparatului renal, creșterea diurezei şi a secreţei de lapte este indicată infuzia. Se beau 2-3 căni pe zi din care una dimineaţa pe stomacul gol;
  • Pentru stimularea secreţiei de lapte se fierbe o linguriţă de fructe într-un litru lapte (se bea călduţ);
  • Pentru crampe menstruale, diaree, laringită, bronșită și tuse (în special la copii) este indicată infuzia;
  • Uleiul volatil diluat poate fi utilizat în tratamentul scabiei;

Comentarii: