Noi toți îl bem, dar acesta este cel mai dăunător ceai. Nutriționistul Dr. Yulia Kovaleva împărtășește care ceai este cel mai dăunător pentru sănătate. Expertul spune că cu toții bem acest ceai, dar el poate provoca mari daune corpului nostru. Nutriționistul consideră că pliculețele de ceai sunt un astfel de produs. Potrivit specialistului, acestea nu aduc niciun beneficiu, ba chiar dimpotrivă – sunt dăunătoare.
Daune provocate de pliculețele de ceai
„În plus, atunci când o pungă de ceai este scufundată în apă fierbinte, se eliberează imediat micro și nanoplastice, care provoacă daune ireparabile sănătății umane”, spune specialistul. Dr. Kovaleva mai notează că astfel de pungi nu se descompun în natură și nu pot fi reciclate.
Pungile de ceai cu filtru au și alte dezavantaje. În primul rând, este imposibil de văzut ce fel de ceai a fost folosit la preparare. Pot fi adăugate ca materii prime pudră de ceai, materie vegetală de origine necunoscută sau alte deșeuri vegetale.
Este important să ne amintim că acesta este un produs de unică folosință. Atunci când se fierbe din nou ceaiul într-o pungă, sunt eliberate substanțe nocive. Ceaiul de calitate slabă se acrește rapid. În plus, aromele adăugate pot provoca reacții alergice.
CITEȘTE ȘI: Este schimbat efectul medicamentelor dacă le iei cu ceai?
Pungile de ceai sunt fabricate din hârtie de filtru folosind echipamente speciale și sunt produse în cantități mari. Calitatea produsului depinde în mare măsură de producător. Producătorii conștiincioși atașează firul la fiecare pliculeț cu o clemă metalică și apoi îl pun într-un ambalaj separat pentru a reduce influența factorilor de mediu. Astfel, daunele cauzate de pliculețele de ceai sunt reduse la minimum.
Hârtia de filtru este fabricată din lemn sau fibră termoplastică, care se înmoaie bine în apă și nu afectează gustul băuturii. În interior, de regulă, există un amestec de ceai colectat din diferite plantații. Pentru a adăuga aromă și gust suplimentar, producătorii pot adăuga fructe tocate, fructe de pădure și ierburi uscate.
Medicul recomandă să se acorde prioritate ceaiului cu frunze bune
„Acesta va aduce multe beneficii organismului dacă este consumat în cantități rezonabile. Amintiți-vă că totul este bun cu moderație. Dacă aveți ulcer peptic, este mai bine să dați preferință ceaiurilor albe sau de plante. Nu beți mai mult de 2-3 căni pe zi, după mesele principale. Dar ceaiul prea fierbinte poate irita mucoasa stomacului, esofagului și gâtului și, de asemenea, poate avea un efect negativ asupra smalțului dinților.”
Specialistul mai menționează că persoanelor cu hipertensiune arterială nu li se recomandă să bea ceai negru.
Beneficiile și efectele nocive ale ceaiului
Deci, care sunt beneficiile ceaiului pentru corpul uman? Băutura:
- elimină toxinele, încetinește îmbătrânirea și previne formarea tumorilor maligne datorită conținutului ridicat de antioxidanți – catechine;
- are un efect antibacterian care ajută în cazul bolilor inflamatorii ale cavității bucale și al infecțiilor intestinale;
- întărește sistemul imunitar și îmbunătățește procesele metabolice din organism datorită conținutului de vitamine C, A, P, B, K, PP etc;
- îmbunătățește digestia datorită conținutului unui complex de enzime, precum și a pectinei;
- tonifică și dă putere cu ajutorul unui compus special al cafeinei – teina;
- susține funcționarea sistemului nervos, cardiovascular și a altor organe datorită conținutului unui complex de aminoacizi esențiali și minerale.
Dacă încalci regulile de bază ale consumului, ceaiul poate fi dăunător. Toate tipurile acestei băuturi conțin cofeină, așa că nu ar trebui să o beți seara sau dacă aveți hipertensiune. Nu trebuie să beți ceai foarte tare sau învechit – în concentrații mari poate provoca spasme vasculare.
CITEȘTE ȘI: Ceai fierbinte cu miere: Cât de adevărat este că mierea devine un pericol în ceaiul fierbinte
Nu consumați băutura pe stomacul gol – compușii biologic activi incluși în compoziția sa irită mucoasa stomacului.
„Se poate spune că beneficiile și relele ceaiului se manifestă individual pentru fiecare persoană, prin urmare, alegând tipul potrivit de ceai vrac și urmând reguli simple de preparare și consum, veți putea simți doar efectele benefice ale băuturii”, spune expertul.
Comentarii: