SANATATE

Noul coronavirus poate trăi în corpul uman până la 5 săptămâni/ STUDIU

scmp.com

Noul coronavirus SARS-CoV-2 poate supravieţui în tractul respirator al bolnavilor diagnosticaţi cu Covid-19 mai mult de cinci săptămâni, arată un studiu recent al cercetătorilor chinezi.

Coronavirusul poate trăi, în medie, 20 de zile în corpul unui pacient infectat, tratat şi vindecat

Minimum, virusul supravieţuieşte opt zile, ţinând însă cont de starea de sănătate şi de afecţiunile aferente. În unele cazuri însă, virusul a persistat până la 37 de zile în organismul uman, arată cea mai amplă cercetare pe pacienţi infectaţi, spitalizaţi şi trataţi.

Concret, 19 medici chinezi au analizat datele medicale provenite de la 191 de pacienţi din China (135 de la Spitalul Jinyintan şi 56 de la Spitalul Pulmonar Wuhan), inclusiv datele demografice, clinice, de tratament şi de laborator ale 137 de pacienţi care au fost declaraţi vindecaţi şi externaţi. Totodată, au fost analizate datele a 54 de pacienţi care au murit în spital până la finele lui ianuarie din cauza infecţiei cu noul coronavirus, potrivit adevarul.ro.

Astfel, medicii au descoperit că virusul a fost prezent, în medie, timp de 19 zile în corpurile pacienţilor cu boală severă, cum ar fi hipertensiune (cel mai mare factor de risc), diabet şi boală coronariană acută, aşadar bolnavii cronici nu ar trebui expuşi interacţiunii cu alte persoane, în contextul actualei pandemii.

CITEȘTE ȘI: Previziunea sumbră făcută de Bill Gates în urmă cu 5 ani! E incredibil ce a spus unul dintre bogaţii planetei

Apoi, cu cât pacienţii sunt mai în vârstă, cu atât creşte riscul de deces în cadrul spitalizării lor, aceştia fiind o altă categorie vulnerabilă, după bolnavii cronici, explică autorii studiului.

Mai departe, în corpul pacienţilor infectaţi cu coronavirus şi aflaţi în stare critică, virusul a fost prezent, în medie, 24 de zile, iar la cei care au fost ulterior declaraţi vindecaţi şi externaţi, virusul a fost prezent timp de circa 20 de zile, aşadar aceştia rămân încă infecţioşi şi îi pot îmbolnăvi şi pe alţi oameni sănătoşi.

În rândul pacienţilor care au decedat, coronavirusul a fost detectabil în tractul respirator până la momentul decesului

Dintre cei internaţi, 32 de pacienţi au necesitat ventilaţie mecanică invazivă, dar care nu a dat rezultate, doar un pacient supravieţuind. În plus, studiul arată că cele mai comune simptome la internarea în spital a pacienţilor infectaţi au fost febra, urmată de tuse cu mucus şi stare de oboseală.

Scăderea numărului de limfocite (globule albe) a fost depistată la 40% dintre pacienţi.

În ceea ce priveşte complicaţiile care apar la pacienţii infectaţi cu SARS-CoV-2, acestea sunt sepsisul, urmat de insuficienţă respiratorie, insuficienţă respiratorie acută, infarct şi şoc septic.

Nu în ultimul rând, jumătate dintre cei decedaţi suferiseră şi o a doua infecţie, o pneumonie asociată ventilaţiei invazive, se mai precizează în studiu.

CITEȘTE ȘI: Medic specialist în boli infecțioase explică: Ce simți când ai coronavirus și care sunt primele simptome

Informații necesare în privința duratei tratamentului antiviral

Autorii studiului consideră că datele de mai sus au implicaţii importante „atât pentru luarea deciziilor de izolare a pacientului, cât şi pentru recomandarea cu privire la durata tratamentului antiviral”. Totodată, aceştia recomandă ca pacienţii internaţi şi declaraţi vindecaţi să fie externaţi doar după testarea negativă.

Studiul de faţă apare la scurt timp după ce, săptămâna trecută, o cercetare derulată de către mai mulţi specialişti ai Guvernului chinez susţine că noul coronavirus se transmite la o distanţă de 4,5 metri de persoana infectată, supravieţuieşte cel puţin 30 de minute în aer după ce „sursa” infecţiei nu mai este prezentă şi rezistă circa patru zile pe diferite suprafeţe.

Comentarii: