SANATATE

Nu îți dai seama dacă ai gripă sau COVID-19? Care sunt diferențele și asemănările dintre acestea

Foto: shape.com

Infecția cu SARS-CoV-2 continuă să se răspândească în întreaga lume. Deși gripa și COVID-19 sunt boli respiratorii, există diferențe importante între cele două și în modul în care virusurile gripale și SARS-CoV-2 se răspândesc.

Cum sunt asemănările dintre virusurile gripale și virusul SARS-CoV-2?

În primul rând, aceste virusuri provoacă boli respiratorii, cu o gamă largă de simptome, mai ușoare sau mai grave și chiar complicații care pun în pericol viața. În al doilea rând, ambele virusuri se transmit prin contact direct, prin picături de salivă, când cineva infectat tușește sau strănută. Drept urmare, pentru a nu contracta infecția cu SARS-CoV-2 sau cu virusurile gripale, trebuie respectate aceleași măsuri, cum ar fi igiena mâinilor și strănutul sau tusea în șervețel, potrivit doc.ro.

Care sunt diferențele dintre virusurile gripale și virusul SARS-CoV-2?

Viteza de răspândire este o diferență importantă între cele două virusuri

Perioada de incubație în gripă (perioada de la infecție până la apariția simptomelor) este mai scurtă. Intervalul de timp între cazurile succesive în cazul virusului SARS-CoV-2 este estimat a fi de 5-6 zile, în timp ce pentru virusurile gripale acest interval este de 3 zile. Aceasta înseamnă că virusurile gripale se pot răspândi mai repede decât virusul SARS-CoV-2.

CITEȘTE ȘI: De ce poate săpunul să distrugă coronavirusul

Modul de transmitere

O altă diferență între aceste virusuri constă în modul de transmitere. Dacă în cazul virusurilor gripale acestea se răspândesc în primele 3-5 zile de boală, în ​​cazul virusului SARS-CoV-2 există persoane care pot transmite virusul cu 24-48 de ore înainte de debutul simptomelor.

Numărul de infecții secundare

Numărul de reproducere, adică numărul de infecții secundare generate de un individ infectat – este între 2 și 2,5 pentru virusul SARS-CoV-2, mai mare decât pentru virusurile gripale. Cu toate acestea, estimările pentru aceste virusuri sunt foarte specifice contextului și timpului, îngreunând comparațiile directe.

Copiii sunt factori importanți în transmiterea virusurilor gripale în comunitate

Pentru virusul care provoacă COVID-19, potrivit datelor inițiale, copiii sunt mai puțin afectați decât adulții și că ratele de îmbolnăvire la grupa de vârstă 0-19 ani sunt scăzute. Alte date preliminare obținute în urma studiilor efectuate pe modul de transmitere al virusului SARS-CoV-2 în familiile din China sugerează că de fapt copiii au fost infectați de adulți, mai degrabă decât invers.

Grad de severitate

În timp ce simptomele acestor virusuri sunt similare, gradul de severitate pare să fie diferit. Pentru COVID-19, datele de până acum arată că 80% dintre infecții sunt ușoare sau asimptomatice, 15% sunt infecții severe și 5% sunt infecții critice, necesitând ventilație.

Cei mai expuși riscului de complicații

Cei mai expuși riscului de complicații în gripă sunt copiii, femeile însărcinate, persoanele în vârstă, cele cu afecțiuni medicale cronice și cele care au imunitatea scăzută. În cazul COVID-19, vârsta înaintată și afecțiunile adiacente cresc riscul de complicații.

CITEȘTE ȘI: Grupa de sânge care te face mai vulnerabil în fața coronavirusului/ STUDIU

Mortalitatea

Mortalitatea pentru COVID-19 pare mai mare decât în ​​cazul gripei, în special a gripei sezoniere. Datele pe care autoritățile le au până acum indică faptul că procentul mortalității brute (numărul de decese raportate împărțit la numărul de cazuri raportate) este cuprins între 3-4%, rata mortalității a persoanelor infectate (numărul de decese raportate împărțit la numărul de infecții) va fi mai mică. Pentru gripa sezonieră, de obicei, mortalitatea este cu mult sub 0,1%. Cu toate acestea, mortalitatea este determinată în mare măsură de accesul la/și de calitatea serviciilor medicale.

Ce tratamente medicale sunt disponibile pentru virusurile gripale și SARS-CoV-2?

Deși se efectuează câteva studii clinice în China pentru identificarea tratamentelor benefice și a unui vaccin pentru COVID-19, în prezent nu există vaccinuri autorizate pentru această boală. În schimb, pentru gripă există antivirale și vaccinuri disponibile. Deși vaccinul antigripal nu este eficient împotriva virusului SARS-CoV-2, este recomandată vaccinarea anuală pentru a preveni gripa.

Comentarii: