NUTRITIE SANATATE

Nutrientul vital pe care nu-l consumăm suficient, știți care este? Se găsește în ouă, carne și lactate

Care este nutrientul principal pe care nu-l asimilăm în de-ajuns? Colina. Prezentă în ouă, carne şi produse lactate, colina a fost recunoscută de Institutul de Medicină ca un nutrient esenţial în 1998. În ultimii 21 de ani, insitutul a recomandat ca doză zilnică necesară de colină 550 de miliograme pentru bărbaţi şi 425 de miligrame pentru femei, valori care cresc la 450 mg în timpul sarcinii şi 550 mg pentru femeile care alăptează.

Cantitatea necesară pe care trebuie să o asimilăm nu este dificil de atins având în vedere că un ou fiert are 113 mg de colină. Însă, potrivit datelor obţinute de Examinarea Naţională de Sănătate şi Nutriţie, 90% dintre copii, femei însărcinate şi adulţi nu consumă suficient, scrie portalul ”Ce se întâmplă, doctore?”.

Citește și: Care sunt CELE MAI SIGURE recipiente de plastic în funcție de CODURILE inscripționate

Colina, indispensabilă pentru creier

Colina este un nutrient esenţial care se regăseşte în numeroase alimente. Creierul şi sistemul nervos folosesc acest nutrient pentru a regla funcţii ca memoria, dispoziţia şi controlul muscular. De asemenea, colina este folosită pentru a forma membranele care înconjoară celulele corpului. Deşi corpul deja produce o cantitate mică de colină în ficat, trebuie să o asimilăm şi din alimentele pe care le consumăm, susțin experții pentru csid.ro.

Natural, colina se regăseşte în gălbenuşul de ou, în peşte (somon), carne şi produse lactate, însă cea mai bună sursă este oul, chiar şi în cazul femeilor însărcinate.

”Colina este transportată către fetus, fiind un nutrient important în dezvoltarea creierului şi a şirei spinării”, explică pentru Healthline Dr. Emma Derbyshire. ”Conceptul cum că organismul produce suficientă colină, că se adaptează este un mit. Acest nutrient este similar acizilor omega-3 care se obţin doar din alimente sau suplimente”, continuă specialistul.

 

sursa: csid.ro

 

Comentarii: