NUTRITIE

Nutriționist: Cel mai bun desert atunci când vrei să slăbești

nbcnews.com

Deși primește multă atenție, pierderea în greutate nu ar trebui să fie singurul tău obiectiv de sănătate. Există mulți alți indicatori de sănătate, inclusiv calitatea somnului, nivelul de stres și gradul de hidratare. Dar dacă pierderea în greutate este obiectivul tău, poți (și ar trebui) să mănânci desert dacă vrei.

Desertul care vă place

De fapt, permițându-vă să vă bucurați de desert poate face de fapt pierderea în greutate mai ușoară. În calitate de dietetician înregistrat, Jessica Ball spune, potrivit eatingwell.com, că cel mai bun desert pentru pierderea în greutate este o porție conștientă din orice desert care vă place. Da, ați citit bine. Puteți mânca orice desert pe care îl doriți și nu vă va sabota obiectivele de pierdere în greutate.

CITEȘTE ȘI: Nutriționistul Mihaela Bilic recomandă: Desertul pe care îl poți mânca tot anul – Care e porția corectă

Dar cum se poate așa ceva? Nu ar trebui să ne temem de desert pentru tot zahărul și caloriile pe care le poate conține?

În primul rând, teama de alimente este ceva ce am învățat de la cultura dietelor toxice și această mentalitate poate dăuna relației noastre cu alimentele și cu corpul nostru. Niciun aliment nu este în mod inerent „rău” și niciun aliment nu este garantat să vă facă să luați automat în greutate, indiferent de ceea ce spune lumea dietelor.

În plus, restricționarea severă a unui aliment care vă place și pe care doriți să îl mâncați duce adesea la o îmbuibare ulterioară. Mâncatul excesiv poate duce la rușine și la mai multe restricții, apoi, în cele din urmă, la același lucru, și așa continuă ciclul. Permițându-vă să vă bucurați de deserturile preferate într-un mod conștient, puteți rupe acest ciclu.

A mânca conștient

Acestea fiind spuse, înțeleg că ideea de „a mânca o porție conștientă” sau „a mânca în mod conștient” poate fi puțin vagă pentru unii. O porție conștientă nu este neapărat o definiție strictă, ci mai degrabă onorează nivelul fizic al foamei tale.

Deoarece desertul este, de obicei, consumat după masă, poate fi util să începeți cu o porție mai mică. Apoi, dacă mâncați această porție în mod conștient și simțiți că aveți nevoie de mai mult, sunteți liber să vă întoarceți.

Acest lucru ar putea însemna să începeți cu o prăjitură sau un brownie în loc de două, sau o jumătate de felie de tort în loc de o felie întreagă, astfel încât să vă puteți evalua mai bine foamea.

CITEȘTE ȘI: Cum îți satisfaci pofta de dulce fără a consuma un desert: Trucul oferit de un nutriționist

Onoreaza-ți foamea și sațietatea

În mod similar, a mânca în mod conștient înseamnă să fii prezent în timp ce mănânci și să-ți onorezi sațietatea și foamea. Dacă mâncați atunci când sunteți distras sau din plictiseală, cercetările arată că este mai probabil să mâncați porții mai mari și, eventual, să mâncați în exces.

Atunci când vrei să mănânci desertul în mod conștient, pune deoparte telefonul, închide televizorul și îndepărtează-te de ecranul calculatorului. Pur și simplu mâncați. Observați aromele, texturile și modul în care mâncarea vă face să vă simțiți. Bucurați-vă de fiecare îmbucătură.

Acest lucru nu numai că vă permite să vă bucurați cu adevărat de mâncare, dar vă ajută și să mâncați în mod natural mai încet. Cercetările arată că mâncatul lent vă ajută să vă simțiți mai satisfăcut după masă și vă poate ajuta să consumați mai puține calorii.

Comentarii: