NUTRITIE

Nutriționiștii spun în sfârșit adevărul despre ‘nes’: Tot ce trebuie să știi despre cafeaua instant

thetimes.co.uk

Dacă cea mai bună parte a zilei pentru tine este atunci când îți bei ceașca fierbinte de cafea la primă oră a dimineții, atunci așteptarea veșnică pentru a se prepara este probabil una dintre cele mai rele – sau cel puțin cele mai lungi – părți ale zilei.

De aceea, unii oameni apelează la o ceașcă rapidă de cafea instant, convenabilă și rapidă. Dar opțiunea pentru pudra de cafea instant face mai mult rău decât bine?

„Cafeaua instant este o modalitate convenabilă de a prepara o ceașcă rapidă de cafea în diminețile aglomerate, în timpul călătoriilor sau în deplasare”, spune Malina Malkani, nutriționist și autor dietetician. Cu moderatie, se poate incadra intr-o dieta sanatoasa si contine multi agenti care promoveaza sanatatea, spune ea potrivit thehealthy.com.

CITEȘTE ȘI: Cum să bei cafeaua dacă ai dureri de stomac: La ce să ai grijă

Ce este cafeaua instant?

Cafeaua instant este formată din cristalele care se formează după deshidratarea cafelei preparate, explică Malkani. Procesul implică prepararea boabelor de cafea măcinată, la fel ca și cafeaua obișnuită. Apoi, apa este îndepărtată din extract pentru a crea o pulbere uscată concentrată sau cristale.

„Cristalele deshidratate pot fi apoi reconstituite cu apă clocotită pentru a produce o ceașcă de cafea instant”, spune Malkani.

Megan Meyer, directorul de comunicare științifică de la International Food Information Council Foundation, a observat că praful de cafea instant are o durată de valabilitate mai mare decât boabele de cafea și este mai ieftin.

Cum se face cafeaua instant

Există două moduri de a face cafea instant: uscare prin pulverizare sau uscare prin congelare.

Metoda de uscare prin pulverizare este pulverizarea extractului de cafea în părul fierbinte, astfel încât să usuce picăturile într-o pulbere.

Uscarea prin congelare începe cu bucăți mici de extract congelat. Se usucă apoi la o temperatură scăzută.

Cafea instant vs. cafea macinată

Cofeină

Cafeaua instant și cea obișnuită au profiluri nutriționale aproape identice, potrivit lui Meyer. Principala distincție constă în conținutul lor de cofeină: o ceașcă de cafea instant are aproximativ 62 de miligrame de cafeină, în timp ce o ceașcă de cafea are 96 de miligrame, potrivit lui Meyer.

Cafeaua măcinată conține mai multă cofeină decât cea instant datorită procesării sporite necesare pentru a face cafea instant, în timpul căreia se pierde mai multă cofeină, potrivit Malkani.

Acrilamidă

Cafeaua instant conține puțin mai multă acrilamidă, potrivit lui Malkani. Această substanță chimică potențial dăunătoare se formează în unele alimente în timpul proceselor de gătit la temperaturi ridicate, cum ar fi prăjirea, prăjirea și coacerea, conform FDA. Deci se poate forma după prăjirea boabelor de cafea.

Cercetările din Analele Institutului Național de Igienă au analizat nivelurile de acrilamidă în 42 de probe comerciale de cafea prăjită și instantanee și în înlocuitori de cafea. Au găsit cele mai mari concentrații medii de acrilamidă în înlocuitorii cafelei, urmate de cafea instant și apoi cafea prăjită. Însă cafeaua prăjită avea aproximativ jumătate din cantitatea de acrilamidă spre deosebire de cea instant, conform raportului.

CITEȘTE ȘI: Sănătate într-o ceașcă de cafea: Condimentul care îi dă un gust aparte – Protejează inima și reduce riscul de cancer

Gust

Un alt mod în care cafeaua instant poate diferi de cafeaua naturală este gustul. Deoarece gustul este foarte subiectiv – ceea ce îți place ție nu este neapărat ceea ce îmi place mie – probabil va trebui să încerci cafea instant pentru a vedea dacă funcționează pentru tine.

Acestea fiind spuse, cafeaua instant are în general note mai mici pentru gust și se spune adesea că este mai amară și nu are aromă în comparație cu cafeaua naturală.

Comentarii: