REVIEW SANATATE

O amenințare tăcută pentru casă: 5 cele mai otrăvitoare plante de apartament

Foto: Pinterest.com

O amenințare tăcută pentru casă: 5 cele mai otrăvitoare plante de apartament. Nu toate florile de interior sunt sigure, mai ales când în casă sunt copii și animale de companie cu blană. Vă spunem ce plante populare sunt de fapt otrăvitoare și ce trebuie să faceți dacă doriți să le păstrați în casă, dar să vă protejați pe dumneavoastră și pe cei dragi.

O amenințare tăcută pentru casă: 5 cele mai otrăvitoare plante de apartament

Dieffenbachia (crin leopard)

Dieffenbachia, o plantă decorativă în multe case și birouri cu frunze spectaculoase cu dungi, este numită după grădinarul austriac Joseph Dieffenbach. Aspectul colorat ascunde însă un pericol: seva plantei conține toxine care pot provoca iritații ale pielii, arsuri și chiar consecințe mai grave, cum ar fi afectarea vederii și umflarea laringelui.

CITEȘTE ȘI: Plantele pe care le poți crește și dacă locuiești într-un apartament întunecos

În trecut, dieffenbachia era cunoscută sub numele de „bățul surd”: sclavii erau forțați să îi mestece frunzele ca pedeapsă pentru vorbăria excesivă. Ei bine, și în rândul oamenilor superstițioși există credința că Dieffenbachia „îndepărtează bărbații” de acasă.

Monstera

Monstera este o liană ornamentală cunoscută pentru frunzele sale magnific sculptate. Datorită aspectului său exotic, a câștigat popularitate în rândul celor care doresc să creeze o atmosferă tropicală acasă.

Cu toate acestea, frunzele sale conțin oxalați de calciu – compuși toxici care sunt periculoși pentru sănătatea atât a animalelor de companie, cât și a oamenilor. Deosebit de vulnerabile sunt pisicile și alte animale de companie mici, precum și copiii mici cărora le place să încerce totul.

Chiar și adulții se pot confrunta cu iritații ale pielii și ochilor în urma contactului accidental cu seva plantei.

Există un motiv pentru care există atât de multe mituri și legende despre acest monstru. În secolul al XVI-lea, când europenii au descoperit pentru prima dată această plantă la tropice, se spuneau povești de groază despre cum rădăcinile tentaculelor sale puteau străpunge corpul uman. Iar potrivit credinței populare, monstera provoacă iritabilitate la bărbați și le reduce libidoul, deși nu există nicio dovadă științifică în acest sens.

Azaleea

Azaleea este o plantă ornamentală cu culori strălucitoare încântătoare, originară din China și Japonia. Poate fi o decorațiune pitorească pentru orice casă, dar este și periculoasă, mai ales pentru casele cu bebeluși sau animale de companie.

Pericolul azaleei constă în alcaloizii pe care îi conține, care pot provoca simptome grave. Înghițirea unei cantități mici de plantă în nazofaringe poate provoca lăcrimare și secreții nazale, iar dacă este înghițită, vărsături, diaree și chiar leșin.

În caz de otrăvire, este nevoie de asistență medicală imediată, deoarece simptomele se pot agrava rapid.

Anthurium

Anthurium, cunoscută și sub numele de „floarea flamingo”, provine din pădurile tropicale din America Centrală și de Sud și este cunoscută pentru culorile sale strălucitoare. Dar aparențele sunt înșelătoare, mai ales pentru persoanele predispuse la alergii.

Anthurium poate stimula producția de histamină, ceea ce duce la reacții alergice mai frecvente, inclusiv șoc anafilactic. În plus, sucul de anthurium conține acid oxalic, care provoacă iritații în contact cu pielea și cu membranele mucoase.

CITEȘTE ȘI: Imposibil de ucis… Cele mai REZISTENTE plante de apartament

Begonia

Nu vă așteptați? La urma urmei, begonia este una dintre cele mai populare plante de interior, câștigând inimile multor proprietari cu florile sale viu colorate. Dar nu toată lumea este conștientă de pericolele sale ascunse.

Begonia conține săruri de acid oxalic, care se găsesc în toate părțile plantei, dar mai ales în tuberculi. Prin urmare, trebuie să fim deosebit de atenți atunci când transplantăm și slăbim pământul din ghiveci.

Substanțele periculoase pot provoca urticarie și umflarea membranelor mucoase, cum ar fi ochii și gura. În plus, ingestia accidentală a părților de plante poate provoca vărsături și alte tulburări digestive, potrivit actualno.com.

Comentarii: