SANATATE

Boala Lyme, cauzată de mușcătura de căpușă: 13 simptome după care o poți recunoaște

Boala Lyme, cauzată de mușcătura de căpușă: 13 simptome după care o poți recunoaște. Primăvara este frumoasă, dar aduce cu ea și pericolele sale. Vremea umedă favorizează populația de căpușe , așa că trebuie să fim foarte atenți atunci când ieșim în natură. 

Boala Lyme rămâne insuficient raportată, deoarece poate provoca multe și variate simptome, în afară de cel mai ușor de recunoscut dintre acestea, erupția ovală de la locul mușcăturii. Aceste simptome pot varia de la oboseală până la diverse probleme neurologice, erupții cutanate și schimbări de dispoziție.

Boala Lyme, cauzată de mușcătura de căpușă: 13 simptome după care o poți recunoaște

Etape

Specialiștii împart evoluția bolii în trei etape: acută, de răspândire timpurie și de răspândire târzie. Evoluția bolii poate varia de la o persoană la alta și nu toți oamenii trec prin toate etapele. Fiecare persoană reacționează în mod diferit la boala Lyme și poate avea unul sau mai multe simptome care variază în intensitate.

CITEȘTE ȘI: Adda și calvarul îndurat: artista era să moară din cauza bolii Lyme, medicii o amenințau cu psihiatria!

Semne

Iată care sunt principalele 13 semne ale bolii, care, potrivit experților, sunt cele mai frecvente.

O erupție cutanată

Erupția caracteristică unei mușcături de căpușă Lyme arată ca un oval roșu solid. Potrivit unora, seamănă cu un ochi de taur. Caracteristica sa este că poate apărea oriunde pe corp. Această erupție are o pată roșie centrală înconjurată de un cerc roșu clar la exterior. Erupția este plată și, de obicei, nu provoacă mâncărimi. Este un semn că infecția se răspândește în țesuturile pielii.

Inițial, erupția se extinde, apoi dispare în timp, chiar dacă persoana nu este tratată. Peste 30% dintre persoanele cu boala Lyme nu își amintesc să fi avut o erupție cutanată. Chiar și mai puține persoane își amintesc că au fost mușcate de o căpușă.

Unele dintre ele, în stadiul de nimfă, sunt de mărimea unei semințe de mac și adesea trec neobservate. Erupția roșie inițială apare de obicei la locul mușcăturii în decurs de 3 până la 30 de zile. O erupție similară, dar mai mică, poate apărea trei până la cinci săptămâni mai târziu, pe măsură ce bacteria se răspândește în țesuturi.

Uneori, erupția este doar o pată roșie, ea poate lua alte forme, inclusiv erupții în relief sau vezicule. Dacă aveți o erupție cutanată, este important să o fotografiați și să vă vizitați medicul personal pentru a primi un tratament în timp util .

Oboseală

Fie că ați observat mușcătura de căpușă sau erupția caracteristică, primele simptome ale bolii pot semăna cu cele ale gripei. Simptomele sunt adesea ciclice, crescând și scăzând la fiecare câteva săptămâni. Oboseala, epuizarea și lipsa de energie sunt cele mai frecvente dintre ele.

Oboseala cauzată de boala Lyme poate arăta diferit de oboseala obișnuită, în cazul în care o puteți atribui activității. Acest tip de oboseală pare să vă copleșească organismul și poate crea un sentiment de greutate. Este posibil să constatați brusc că aveți nevoie de un pui de somn în timpul zilei sau că trebuie să dormiți o oră sau mai mult decât de obicei.

Uneori, oboseala asociată cu boala Lyme este diagnosticată greșit drept sindrom de oboseală cronică, fibromialgie sau depresie. În unele cazuri de boală Lyme, oboseala poate fi chiar debilitantă.

Durere, rigiditate sau articulații umflate

Durerea și rigiditatea articulațiilor, adesea intermitente, sunt simptomele timpurii ale bolii Lyme. Articulațiile pacientului pot deveni inflamate, calde la atingere, dureroase și umflate. În unele articulații pot apărea rigiditate și o gamă limitată de mișcare. Uneori, pacientul se plânge de dureri în genunchi, alteori în gât sau în călcâie.

De asemenea, este posibil să apară bursita – inflamația uneia sau mai multor burse – sacii înconjurători plini de lichid sinovial. Poate fi acută – o apariție bruscă a unor plângeri care sunt severe, sau cronică – cu plângeri mai puțin severe care se intensifică în crize.

Durerea poate fi severă și poate fi trecătoare. Pot fi afectate mai multe articulații. Articulațiile mari sunt cel mai adesea afectate. Oamenii atribuie adesea problemele articulare vârstei, geneticii sau sportului, dar boala Lyme poate fi, de asemenea, printre cauze.

Conform statisticilor: 80% dintre persoanele cu boala Lyme netratată au simptome musculare și articulare; 50% dintre persoanele cu boala Lyme netratată au episoade periodice de artrită; Două treimi dintre persoanele cu boala Lyme acuză dureri articulare în termen de șase luni de la infectare; Utilizarea medicamentelor antiinflamatoare poate masca numărul real de persoane cu umflături articulare.

Dureri de cap, amețeli, febră

Alte simptome comune asemănătoare gripei includ dureri de cap, amețeli, febră, dureri musculare și stare de rău. Aproximativ 50% dintre cei care suferă de boala Lyme au simptome asemănătoare gripei în decurs de o săptămână de la infectare.

Simptomele bolii Lyme și ale gripei comune sunt dificil de distins. De asemenea, pot apărea amețeli. Dureri de gât au fost raportate și în unele cazuri de boală Lyme la copii.

Transpirații nocturne și tulburări de somn

Tulburările de somn în boala Lyme sunt frecvente. Motivul poate fi durerea la nivelul articulațiilor, care va provoca febră și transpirații nocturne.

Tulburări cognitive

Tulburări cognitive Boala Lyme provoacă, de asemenea, unele tulburări cognitive, cum ar fi dificultăți de concentrare, pierderi de memorie și învățarea mai lentă a informațiilor noi. Potrivit statisticilor, 81% dintre pacienți raportează pierderi de memorie.

Sensibilitate la lumină și probleme de vedere

Pentru persoanele cu boala Lyme, lumina provoacă uneori disconfort, părând prea puternică și chiar orbitoare. În unele cazuri, pacienții au nevoie de ochelari de soare în interior. Hipersensibilitatea la lumină a fost constatată la 16% dintre adulții cu boala Lyme timpurie. În cadrul aceluiași studiu, 13% au raportat vedere încețoșată.

Alte probleme neurologice

Simptomele neurologice în boala Lyme pot fi specifice. Printre acestea se numără afectarea simțului echilibrului și a coordonării în mișcări. Acum, coborârea unei pante poate părea o adevărată provocare. În unele cazuri, se dezvoltă slăbiciune facială, paralizie sau amorțeală.

Pierderea gustului și a mirosului este, de asemenea, posibilă. Boala Lyme poate provoca, de asemenea, meningită, simptomele sale fiind durerea sau rigiditatea gâtului, dureri de cap și sensibilitate la lumină.

Encefalopatia care alterează starea mentală este mai puțin frecventă. Aceste simptome neurologice apar la aproximativ 10% dintre adulții cu boala Lyme netratată.

Probleme ale pielii

În afară de erupția cutanată obișnuită, bolnavii pot avea și alte probleme ale pielii și chiar vânătăi fără un motiv aparent. Pot apărea mâncărimi, pete incolore sau albe pe piele sau parapsoriazis.

Probleme cardiace

Boala Lyme poate, de asemenea, să afecteze inima, provocând leziuni ușoare sau grave. Simptomele pentru acestea sunt: dureri în piept, amețeli, dificultăți de respirație sau palpitații. Uneori, boala afectează și mușchiul cardiac.

Schimbări de dispoziție

Boala Lyme vă poate afecta și starea de spirit, provocând iritabilitate, anxietate sau chiar depresie . 21% dintre pacienți au raportat o iritabilitate crescută, iar 10% au raportat anxietate.

CITEȘTE ȘI: Părțile din organism care sunt afectate de mușcătura de căpușă

Dureri inexplicabile și alte senzații

Unele persoane cu boala Lyme pot avea dureri ascuțite la nivelul coastelor și al pieptului, caracteristice unei probleme cardiace. De asemenea, este posibil să apară senzații ciudate, cum ar fi furnicături ale pielii sau senzații de târâre, furnicături sau mâncărimi.

Pacienții raportează, de asemenea, țiuituri și tinitus și chiar pierderea auzului. Sunt posibile dureri de maxilar sau dureri de dinți care nu sunt legate de carii sau de alte infecții.

Regresie și alte simptome la copii

Copiii sunt cei mai vulnerabili și reprezintă un procent mare din pacienții cu boala Lyme. Aceștia prezintă majoritatea simptomelor caracteristice adulților, dar adesea raportează un declin al abilităților sociale și de vorbire sau al coordonării motorii. Pierderea poftei de mâncare este, de asemenea, posibilă, potrivit actualno.com.

Comentarii: