NUTRITIE SANATATE

Oamenii de știință: Băutura sănătoasă pe care bărbații NU ar trebui să o bea

doc.ro

Oamenii de știință: Băutura sănătoasă pe care bărbații NU ar trebui să o bea. American Journal of Clinical Nutrition a publicat un nou studiu care confirmă încă o dată legătura dintre o băutură sănătoasă și riscul unei boli insidioase la bărbați. Potrivit oamenilor de știință, laptele crește riscul de cancer de prostată, iar motivul pentru acest lucru nu este conținutul de calciu.

Oamenii de știință: Băutura sănătoasă pe care bărbații NU ar trebui să o bea – Laptele și cancerul de prostată

În scopul studiului, cercetătorii de la Universitatea Loma Linda din California au analizat datele a aproape 30.000 de bărbați cu privire la alimentația lor și apoi au urmărit datele privind starea de sănătate a acestora timp de 8 ani – 1.254 de bărbați au fost diagnosticați cu cancer de prostată.

CITEȘTE ȘI: Cine NU trebuie să bea cafea cu lapte

Printre participanții la studiu s-au numărat canadieni și americani, inclusiv vegani care au exclus produsele lactate din alimentația lor, precum și cei care beau rar lapte și îl consumau zilnic.

Se pare că bărbații care beau cel mai mult lapte (cel puțin 1 pahar pe zi) au un risc cu 27% mai mare de cancer de prostată, în comparație cu cei care consumă rar această băutură. În comparație cu bărbații care nu au consumat niciodată produse lactate, cei care le beau cel puțin ocazional au avut cu 60% mai multe șanse de a dezvolta cancer de prostată.

Pentru a obține aceste rezultate, cercetătorii au luat în considerare și alți potențiali factori de risc, inclusiv istoricul familial, greutatea, aportul caloric, consumul de alcool, nivelul de activitate fizică și obiceiurile de fumat.

Important este că riscul de cancer de prostată la bărbați nu depinde deloc de conținutul de grăsime al laptelui consumat – acesta este ridicat atât în rândul celor care beau lapte cu conținut scăzut de grăsime, cât și în rândul celor care preferă laptele integral.

Însă iaurtul și brânza au fost reabilitate – cercetătorii nu au găsit dovezi convingătoare că aceste produse afectează riscul de apariție a cancerului de prostată.

De asemenea, studiul nu a găsit nicio legătură între aportul de calciu (din alimente sau suplimente) și riscul de cancer de prostată.

Există motive plauzibile pentru care laptele poate crește riscul de cancer de prostată. Studii anterioare au arătat că un consum mai mare de lapte crește nivelul factorului de creștere asemănător insulinei 1, un hormon despre care se crede că favorizează dezvoltarea cancerului de prostată.

Ar trebui ca bărbații să renunțe la lapte?

„Cred că bărbații cu antecedente familiale de cancer de prostată sau cu alți factori de risc ar fi înțelept să treacă la laptele pe bază de plante”, a declarat coautorul studiului, Dr. Gary Fraser. Omul de știință notează că trebuie să ne amintim și de alți factori de risc, al căror control este obligatoriu, potrivit actualno.com.

CITEȘTE ȘI: Dovedit științific: Cum accelerează laptele procesul de îmbătrânire

Dacă o persoană dorește să rămână sănătoasă pentru o perioadă lungă de timp, ar trebui: să își monitorizeze greutatea să fie activă din punct de vedere fizic să se țină de o dietă sănătoasă, bogată în legume și fructe colorate.

Comentarii: