NUTRITIE SANATATE

Oamenii de știință japonezi: Cafeaua încetinește îmbătrânirea acestui organ

healthline.com

Oamenii de știință japonezi: Cafeaua încetinește îmbătrânirea acestui organ. Cafeaua este unul dintre acele produse care provoacă nu numai dezbateri aprinse, ci și un interes neîncetat. Sute, mii de studii științifice efectuate în diferite părți ale lumii confirmă faptul că beneficiile băuturii sunt de netăgăduit, dar proprietățile sale valoroase nu au fost încă pe deplin dezvăluite.

Oamenii de știință japonezi: Cafeaua încetinește îmbătrânirea acestui organ

Oamenii de știință japonezi au descoperit o nouă proprietate benefică a băuturii care poate ajuta la rezolvarea problemelor cerebrale ale populației îmbătrânite, încetinind îmbătrânirea creierului.

Pierderea memoriei, deteriorarea funcțiilor cognitive, capacitatea slabă de învățare – problemele cu care se confruntă partea vârstnică a populației mondiale devin din ce în ce mai relevante.

CITEȘTE ȘI: O ceaşcă în plus de cafea neîndulcită pe zi ajută la pierderea în greutate: Cât timp trebuie să faci asta pentru a se vedea efectul

Beneficiile cafelei pentru creier

Cercetătorii care lucrează în laboratoarele Universității din Tsukuba (Japonia) au descoperit în băutură o substanță care încetinește îmbătrânirea creierului. Descoperirea nu poate fi numită o senzație: anterior, oameni de știință din Canada, Suedia, Spania și SUA au vorbit despre ea.

Cercetătorii din Țara Soarelui Răsare au reușit să aprofundeze această descoperire. Ei au descoperit că alcaloidul trigonelline, care face parte din băutură, are un efect pozitiv asupra funcțiilor cerebrale legate de memorie, gândire spațială și imaginativă.

Cofeina crește producția de dopamină, un neurotransmițător responsabil pentru mișcare, memorie și gândire. De asemenea, dopamina este asociată cu sentimentele de plăcere. De aceea, băutura ajută în lupta împotriva depresiei.

Potrivit unui studiu realizat la Universitatea Harvard, femeile care consumă această băutură au un risc de depresie redus cu 20%. Un alt studiu a constatat că cei care au consumat-o au fost cu 53% mai puțin predispuși să își ia viața. Participanții la ambele studii au băut patru căni de băutură cu cofeină pe zi.

Un studiu realizat de oamenii de știință din Singapore a confirmat că băutul a două sau mai multe pahare pe zi poate reduce riscul de a dezvolta ciroză hepatică cu aproximativ 66%.

Cofeina ajută la prevenirea calculilor biliari. Acest lucru este confirmat de un studiu în care oamenii de știință au observat consumul băuturii și formarea calculilor biliari la 46.000 de bărbați timp de 10 ani.

CITEȘTE ȘI: Cafea: Un medic a dezvăluit cu ce ar trebui să o bei pentru a scăpa de durerile de cap

Un alt studiu care a implicat femei a produs aceleași rezultate. O analiză a 18 studii (numărul total de participanți – 457.922 de persoane) a confirmat că fiecare pahar testat de băutură reduce riscul de apariție a diabetului cu aproximativ 7%, potrivit actualno.com.

Consumul său afectează globulina care leagă hormonii sexuali (SHBG). Această proteină controlează activitatea hormonilor sexuali testosteron și estrogen, care joacă un rol în dezvoltarea diabetului de tip 2.

Comentarii: