SANATATE

Obiceiul care crește riscul de a face AVC: Pe cât de banal, pe atât de periculos

Pandemia i-a forțat pe mulți oameni să intre într-un stil de viață mai centrat pe confort, în care calea de ieșire mai ușoară este preferată de toți. E timpul, însă, să realizăm că, dincolo de confort, acest stil de viață sedentar ne poate costa sănătatea, în timp. Sau chiar viața, în cazuri extreme.

Potrivit unui studiu publicat în jurnalul JAMA Network Open, un stil de viață sedentar ar putea avea un impact grav asupra sănătății și poate crește riscul de a suferi un accident vascular cerebral.

Accident vascular cerebral: renunțați la această activitate! Fiecare oră vă poate crește riscul drastic

Cercetarea a arătat că fiecare oră petrecută în mod sedentar, în anii 60 și 70, ar putea crește riscul de accident vascular cerebral cu 14%.

Acest lucru s-ar putea referi chiar la timpul liber pe care îl petrecem în sufragerie sau în timp ce lucrezi neobosit la o slujbă de birou sau studiezi non-stop.

În plus, studiul a arătat că persoanele care abia s-au mișcat timp de 13 ore pe zi au avut cu 44% mai multe șanse de a suferi un accident vascular cerebral decât cei care au petrecut mai puțin de 11 ore după un stil de viață sedentar.

Și, cel mai bun mod de a inversa acest efect este prin a obține mai multă mișcare.

CITEȘTE ȘI: Ora la care servești masa de seara contează: Are legătură cu riscul de a face AVC

Poate mișcarea să atenueze riscul de accident vascular cerebral?

Studiul a concluzionat că doar 25 de minute de exerciții de intensitate moderată pot reduce riscul de accident vascular cerebral cu 40%.

Aceasta înseamnă mers cu bicicleta sau mers rapid. Acest lucru ar putea reduce riscul de acumulare de grăsime în artere, scăzând astfel riscul de boli de inimă.

„Descoperirile acestui studiu sugerează că mai mult timp petrecut fiind activ fizic, în special la intensități moderate, și mai puțin timp petrecut cu sedentarism, în special în perioade mai lungi, pot ajuta la reducerea riscului de accident vascular cerebral”, au spus autorii – deși au avertizat că extrapolarea rezultatelor specifice pentru indivizi este mai dificil.

Care sunt simptomele unui AVC?

Un accident vascular cerebral este o afecțiune care pune viața în pericol, care este declanșată atunci când alimentarea cu sânge și oxigen a creierului este întreruptă din cauza blocării arterelor. O criză de sănătate necesită asistență medicală imediată pentru a reduce riscul de deces sau pentru a preveni afectarea excesivă a creierului.

CITEȘTE ȘI: Importanța grupei sanguine: Îți poate spune cât de mare este riscul de a face infarct și AVC

Pentru diagnosticarea în timp util, trebuie remarcate următoarele simptome de accident vascular cerebral:

1. Fața căzută pe o parte

2. Incapacitatea de a ridica ambele brațe și de a le menține acolo din cauza slăbiciunii sau amorțelii

3. Vorbire neclară și confuză – se poate pierde capacitatea de a vorbi și de a înțelege lucruri.

Comentarii: