REVIEW

OFICIAL – Ce trebuie să conțină declarația pe propria răspundere fără de care nu poți ieși din casă

bbci.co.uk

Duminică 22 martie 2020 începând cu ora 22.00 vor intra in vigoare noile măsuri de prevenire a răspândirii coronavirusului emise de către Ministerul de Interne, printr-o Ordonanță Militară.

Potrivit art.4 În intervalul orar 06.00 – 22.00, se recomandă ca circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei să se efectueze numai pentru următoarele motive:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile dedesfășurare a activității profesionale și înapoi;

b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;

CITEȘTE ȘI: Medic specialist în boli infecțioase explică: Ce simți când ai coronavirus și care sunt primele simptome

c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;

e) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice.

În ce privește deplasarea în interes personal, potrivit art.5 aliniatul 3 persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

CITEȘTE ȘI: La ce distanță se transmite coronavirusul și cât trăiește în aer/ STUDIU realizat de experții chinezi

Ce conține declarația pe propria răspundere

Declarația pe propria răspundere, cum reiese din acest model, trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/ gospodăriei/ locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura, așa cum este prevăzut in art. 5 aliniatul 4 al Ordonanței Militare.

Completarea acestei declarații este obligatorie, momentan, doar pentru cei care ies în intervalul 22.00 – 06.00. Pentru deplasările pe timp de zi nu este obligatoriu.

 

Comentarii: