NUTRITIE SANATATE

Pe asta chiar că nu o știai! Este periculos și mâncatul sănătos, iată detalii pe care nu ți le-a spus nimeni

foodrevolution.org

Gata, ești decis. Adio, burgeri, pizza, fast food, junk food, adio, băuturi cu zahăr, prăjituri ce mai, pui piciorul în prag și treci pe ”modul sănătos”. Visezi că toate probleme tale vor dispărea, treptat-treptat, odată ce începi un program sănătos de nutriție, deci te vei simți mai bine fizic și psihic. Dar stop! Nu mai visa! Mai bine informează-te înainte să îți schimbi radical stilul de viață, dacă nu vrei să ai de suferit!

Oricât ar părea de ciudat, de straniu, există și… efecte secundare ale mâncatului sănătos, spun specialiștii pentru portalul doctorulzilei.ro. Și ca să nu te dai bătut de la primele hopuri, cel mai bine e să iei un pix și să-ți notezi ca să ai la ce reflecta.

Citește și: De ce gălbenușul ouălor fierte ÎN EXCES devine gri-verzui?

Graba strică treaba

Un reputat pecialist în nutriție de la o clinică din Seattle, Michelle Babbs, autor al cărții ”Mâncarea sănătoasă, pentru o viață fericită și un creier sănătos” a identificat câteva neajunsuri ale hranei sănătoase și le punctează în felul următor:

-Dacă nu vrei să îți dai peste cap sistemul digestiv, nu te arunca din prima și nu te îndopa cu fructe și legume. Dă-i timp stomacului tău să se obișnuiască treptat cu noutățile. Altfel, vei petrece mult timp la toaletă. Te vei deregla total – fie diaree, dacă mănânci prea multe vegetale, fie constipație, dacă mânânci multe fibre și nu bei suficientă apă.

-Atenție la cântar. Dacă nu mănânci cu măsură, chiar și ce e sănătos îngrașă. Așa că să nu exagerezi cu nucile și migdalele sau cu uleiul de cocos, cu stafidele și curmalele. Toată lumea știe că sunt bombe calorice! Nu înghesui într-un smoothie toate legumele și fructele din lume: te poate balona și te umflă și la kilograme. Ia gândește-te, ai putea să mănânci la o masă toate această combinație de fructe și legume? Cu siguranță, nu. De aceea, este mult mai înțelept să mănânci fructul sau leguma ca atare, iar oleaginoasele să le consumi maxim 100 grame pe zi.

-S-au scris adevărate tratate și ode despre cât de sănătoase sunt legumele crucifere, cum ar fi broccoli, varza de Bruxelles sau conopida. Specialiștii susțin că au multiple proprietăți anticancerigene. Dar nu e nevoie să fii expert ca să știi că provoacă gaze. Te poți simți balonat sau poți avea crampe și flatulență. Este recomandă asocierea cruciferelor cu alte legume, ca de exemplu ciuperci, ardei și broccoli.

 

 

 

 

Comentarii: