SANATATE

Pericolul de a dormi cu lumina aprinsă: Cum îți este afectată inima

Cu toții ne putem aminti perioada în care am adormit cu luminile aprinse când eram copii. A fost singura modalitate de a ne proteja de monștrii din dulap.

Unii adulți ar putea prefera să doarmă cu lumina aprinsă și asta nu din cauza fricii de întuneric. Ei nu știu, dar pericolul este chiar acea lumină aprinsă.

Ce se poate întâmpla dacă dormi cu lumina aprinsă:

Poate afecta sistemul reproductiv

Un studiu a constatat că expunerea la lumină artificială pe timp de noapte poate crește riscul de infertilitate. Experimentul a fost realizat pe șoareci femele. Șoarecii care dormeau cu lumina aprinsă noaptea erau mai susceptibili de a fi infertili. Se crede, de asemenea, că ritmurile circadiene (ceasul intern al corpului) influențează momentul procesului de reproducere la femei, potrivit brightside.me.

CITEȘTE ȘI: De ce îți amorțesc mâinile în timpul somnului: Cât de tare ar trebui să te îngrijorezi

Un alt studiu a monitorizat asistentele care lucrau în schimburi de noapte și efectele expunerii la lumină pe timp de noapte. Se pare că majoritatea asistentelor medicale s-au plâns că ciclurile lor menstruale au fost perturbate.

Poate provoca probleme legate de inimă

Melatonina nu numai că scade temperatura corpului, ci și tensiunea arterială. Dacă ești expus la lumină în timpul nopții, producția de melatonină este suprimată. Ca urmare, tensiunea arterială crește. La rândul lor, fluctuațiile regulate pot crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral.

Te poți îngrășa

Excesul de lumină artificială pe timp de noapte poate fi cauza unui metabolism încetinit. În plus, întreruperea somnului și a ritmurilor circadiene ar putea contribui la obezitate. Un studiu care a monitorizat peste 43.000 de femei a dezvăluit că cele care au dormit la televizor au observat creșterea în greutate. Schimbarea s-a produs indiferent de calitatea sau durata somnului.

Poate provoca modificări hormonale

Chiar și o singură sursă de lumină poate modifica echilibrul hormonal. Lumina de pe smartphone-uri, televizoare sau computere contribuie la deficiența melatoninei. În plus, alte procese biologice sunt perturbate. De cele mai multe ori, melatonina suferă mai întâi. Somnul perturbat crește hormonii îmbătrâniti și reduce cei anti-îmbătrânire.

CITEȘTE ȘI: Obiceiurile surprinzătoare care te împiedică să ai parte de un somn odihnitor: Nu au nimic de a face cu stresul

Risc crescut de a face depresie

Un studiu a constatat că expunerea la lumină noaptea crește riscul de depresie. Alternativ, perturbarea ritmului circadian agravează simptomele depresiei deja existente. Interesant este că lumina roșie are mai puține efecte dăunătoare, deoarece suntem mai puțin sensibili la lungimile de undă roșii. În unele cazuri, este folosită pentru a trata depresia.

Comentarii: