NUTRITIE SANATATE

Peștele cel mai bun pentru inimă: Este ieftin și e bine de consumat de cel puțin 3 ori pe săptămână

Peștele cel mai bun pentru inimă: Este ieftin și e bine de consumat de cel puțin 3 ori pe săptămână. Nu doar somonul scump are beneficii pentru sănătate, un pește mult mai ieftin este, de asemenea, extrem de bun pentru inimă și vasele de sânge, potrivit Dr. Natalia Balan. Expertul spune că consumul de macrou poate fi benefic pentru sănătate în mai multe moduri, de la protejarea sănătății inimii până la menținerea longevității.

Beneficiile se datorează conținutului său ridicat de acizi grași omega-3, care ajută la prevenirea formării cheagurilor de sânge și la reducerea acumulării de depozite de grăsime în artere.

Peștele cel mai bun pentru inimă: Macroul

Beneficiile macroului

„Peștii grași precum macrou, ton, somon și hering conțin mai mulți acizi grași omega-3. Cercetările arată că grăsimile omega-3 pot proteja sănătatea cardiovasculară, reducând riscul de accident vascular cerebral și boli de inimă”, spune expertul.

Peștele conține, de asemenea, vitaminele liposolubile A, D și E, precum și lipide polare. Acești compuși benefici pot reduce inflamația, nivelul trigliceridelor, stresul oxidativ și tensiunea arterială și pot îmbunătăți funcția vasculară. Expertul recomandă consumul a două-trei porții de pește gras pe săptămână pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare.

CITEȘTE ȘI: 5 vitamine care au grijă de inima ta: Reduc riscul de a face boli cardiace

Macrou este o sursă de omega-3, inclusiv DHA, care sunt esențiale pentru funcționarea creierului. Omega-3 protejează celulele creierului. Unele studii arată că un consum mai mare de omega-3 din pește poate reduce riscul de boală Alzheimer, demență și alte probleme cognitive, mai spune specialistul.

„Peștele, inclusiv macroul, vă poate ajuta, de asemenea, să pierdeți în greutate și să vă mențineți o greutate sănătoasă. Cercetările arată că, cu cât o masă conține mai multe proteine, cu atât vă simțiți mai sătui. Iar datele din trei mari studii pe termen lung arată că aportul ridicat de pește și acizi grași omega-3 poate ajuta la reducerea influenței genelor asociate cu creșterea în greutate pe termen lung”, adaugă Dr. Balan.

Risc redus de boli de inimă

Expertul a mai adăugat că oamenii de știință au descoperit că consumul de alimente bogate în fibre, inclusiv pește, ajută oamenii să trăiască mai mult și reduce riscul de boli de inimă și alte boli cronice. Peștele este unul dintre principalele produse ale celebrei diete mediteraneene.

Macrou este bogat în vitamine B, care ajută la transformarea alimentelor pe care le consumați în energie. Vitaminele B ajută, de asemenea, la formarea celulelor roșii din sânge. Macrou este, de asemenea, bogat în minerale magneziu, fosfor și seleniu. Magneziul este implicat în peste 300 de reacții din organism, inclusiv funcția musculară și nervoasă, precum și controlul zahărului din sânge și al tensiunii arteriale.

Fosforul este esențial pentru producerea de energie și sănătatea oaselor. Seleniul este important pentru sănătatea tiroidei și protecția împotriva radicalilor liberi.

Riscuri ale consumului de macrou

Deși macrou are multe beneficii pentru sănătate, există unele riscuri asociate cu consumul acestuia. Acesta poate conține cantități mari de mercur. Una dintre principalele modalități prin care oamenii sunt expuși la mercur este prin consumul de pește contaminat. Mercurul poate afecta sistemul nervos central, plămânii și rinichii. Creierul unui făt este deosebit de sensibil la mercur, astfel încât femeile însărcinate sau care alăptează, precum și copiii, ar trebui să evite peștele cu un conținut ridicat de mercur.

Peștele este, de asemenea, o sursă de microplastice. Aceste particule minuscule de plastic pot intra în intestine, pot fi absorbite și pot provoca stres oxidativ, deteriorarea celulelor și răspândirea la alte țesuturi.

CITEȘTE ȘI: Gătește cel mai popular pește la cuptor ca să impresionezi prin finețea gustului

Sfaturi pentru a mânca pește în siguranță

„Încercați să mâncați pește cu moderație – aproximativ 340 g de fructe de mare pe săptămână pentru adulți. Alegeți fructe de mare cu niveluri mai scăzute de mercur. Macrou de Atlantic și Pacific sunt printre tipurile de fructe de mare care au niveluri mai scăzute de mercur. Asigurați-vă că peștele proaspăt este refrigerat sau expus pe un strat gros de gheață proaspătă. Peștele trebuie să aibă un miros proaspăt și blând, nu pescăresc sau acru”, mai spune expertul.

Comentarii: