SANATATE

Planta care combate durerile de spate și inflamațiile – Unde se găsește și cum se consumă

cotidianul.ro

Gheara diavolului (Harpagophytum procumbens) este o plantă originară din Africa de Sud utilizată ca remediu tradițional pentru a trata o gamă largă de afecțiuni, cum ar fi artrita, febra sau indigestia.

Gheara diavolului este o plantă cu flori din familia susanului, a cărei rădăcină conține mai mulți compuși activi, în special glicozide iridoide, care au a demonstrat efecte antiinflamatorii. Unele studii sugerează că glicozidele iridoide pot avea și efecte antioxidante, ceea ce înseamnă că planta poate avea capacitatea de a îndepărta efectele dăunătoare ale radicalilor liberi.

Din aceste motive, suplimentele cu gheara diavolului au fost studiate ca remediu potențial pentru afecțiuni inflamatorii, cum ar fi artrita și guta și pentru reducerea durerii. Aceste suplimente se găsesc sub formă de extracte concentrate și capsule, sau măcinate într-o pulbere fină. Gheara diavolului este, de asemenea, folosită ca ingredient în diferite ceaiuri de plante.

Gheara diavolului poate reduce durerile în osteoartrită

Inflamația este răspunsul natural al organismului la răni și infecții, însă, deși unele inflamații sunt necesare pentru a apăra corpul, inflamația cronică poate dăuna sănătății, fiind asociată cu bolile de inimă, diabetul și tulburările cerebrale. Există și afecțiuni caracterizate direct de inflamație, cum ar fi boala inflamatorie intestinală, artrita și guta.

Gheara diavolului a fost propusă ca un remediu potențial pentru afecțiunile inflamatorii, deoarece conține compuși vegetali numiți glicozide iridoide, în special harpagozide. În studiile efectuate în eprubetă și pe animale, harpagozida a limitat răspunsurile inflamatorii.

CITEȘTE ȘI: Criza de fiere: Cât de intensă este durerea – Cum se tratează

De exemplu, un studiu¹ efectuat la șoareci a arătat că harpagozida a suprimat în mod semnificativ acțiunea citokinelor, acele molecule care susțin inflamația. Deși gheara diavolului nu a fost studiată pe larg la oameni, dovezile preliminare sugerează că poate fi un tratament alternativ pentru afecțiunile inflamatorii.

Astfel, acest supliment ar putea fi util în osteoartrită, cea mai frecventă formă de artrită la nivel mondial. Sunt necesare mai multe studii de înaltă calitate, dar cercetările actuale sugerează că gheara diavolului poate fi eficientă în reducerea durerii asociate cu această boală.

De exemplu, un studiu clinic care a implicat 122 de persoane cu osteoartrita genunchiului și șoldului a sugerat că 2.610 mg de gheara diavolului pe zi pot fi la fel de eficiente în reducerea durerii precum diacereina, un medicament utilizat în mod obișnuit pentru tratarea acestei afecțiuni. La fel, un studiu de 2 luni, la care au luat parte 42 de persoane cu osteoartrită cronică, a constatat că suplimentarea zilnică cu gheara diavolului în combinație cu curcuma și bromelina, despre care se crede că au efecte antiinflamatorii, a redus durerea în medie cu 46%.

Gheara diavolului poate ușura simptomele de gută

Guta este o altă formă frecventă de artrită, caracterizată prin umflături dureroase și roșeață la nivelul articulațiilor, de obicei la degetele de la picioare, glezne și genunchi. Medicamentele, cum ar fi antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), sunt de obicei utilizate pentru a reduce simptomele acestei afecțiuni.

Datorită presupuselor sale efecte antiinflamatorii și potențialului de a reduce durerea, gheara diavolului a fost propusă ca tratament alternativ pentru pacienții cu gută. De asemenea, unii cercetători sugerează că poate reduce acidul uric, deși dovezile științifice sunt limitate. Într-un studiu efectuat pe șoareci, dozele mari de gheara diavolului au scăzut nivelul acidului uric. Nu există, însă, studii clinice care să susțină utilizarea acestui remediu pentru gută în mod specific în cazul oamenilor.

Gheara diavolului poate combate durerile de spate

Durerea de spate este o problemă cu care se confruntă foarte mulți adulți, atât dintre cei care depun efort fizic mare la serviciu, cât și cei care lucrează stând pe scaun mare parte a timpului. Gheara diavolului are potențialul de a acționa drept calmant al durerii, în special pentru durerile de spate. Cercetătorii atribuie acest lucru compusului numit harpagozidă.

Într-un studiu² care a analizat harpagozida s-a constatat că acest compus pare să fie aproape la fel de eficient ca un medicament antiinflamator nesteroidian (AINS). După 6 săptămâni, durerile de spate ale participanților care au luat harpagozidă au fost reduse în medie cu 23, în timp ce ale celor care au luat medicamentul, cu 26%.

Alte două studii clinice au constatat că 50-100 de grame de harpagozidă pe zi au fost mai eficiente în reducerea durerilor de spate în comparație cu absența tratamentului, dar sunt necesare mai multe studii pentru a confirma aceste rezultate.

Gheara diavolului ar putea fi de ajutor la slăbit

Pe lângă reducerea durerii și a inflamației, gheara diavolului poate suprima pofta de mâncare prin interacțiunea cu hormonul foamei numit grelină. Acesta este secretat de stomac, una dintre funcțiile sale principale fiind de a semnala creierului că este timpul să mănânci, prin creșterea poftei de mâncare. Într-un studiu efectuat pe șoareci, animalele care au primit pulbere de rădăcină de gheara diavolului au mâncat mult mai puține alimente în următoarele patru ore decât cele tratate cu placebo.

Deși aceste rezultate sunt interesante, efectele de reducere a apetitului nu au fost încă studiate la om. Prin urmare, dovezi substanțiale care să susțină utilizarea acestui supliment pentru pierderea în greutate nu sunt disponibile.

CITEȘTE ȘI: Semnalul de alarmă din partea medicilor: Când durerea de brațe reprezintă mai mult decât un simplu disconfort

Ce efecte secundare poate avea gheara diavolului?

Gheara diavolului pare a fi sigur de utilizat atunci când este administrată în dozele indicate pe ambalaj. Efectele secundare raportate sunt ușoare, cele mai frecvente fiind diareea. Efectele adverse mai rare includ reacții alergice, cefalee și tuse.

Atenție, însă, riscul de reacții adverse mai grave poate fi sporit la pacienții cu tulburări cardiace (suplimentul poate afecta ritmul cardiac și tensiunea arterială), diabet (poate reduce nivelul zahărului din sânge și poate intensifica efectele medicamentelor pentru diabet), ulcere de stomac (producția de acid gastric poate crește odată cu utilizarea acestui remediu, ceea ce poate agrava ulcerul peptic) sau calculi biliari.

De asemenea, este important de reținut că medicamentele obișnuite pot interacționa negativ cu gheara diavolului, inclusiv medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene eliberate pe bază de prescripție medicală, diluanții de sânge și antiacidele. Concret, gheara diavolului poate încetini absorbția unor AINS-uri, poate spori efectele warfarinei, ceea ce poate duce la creșterea sângerărilor și a vânătăilor, și poate reduce efectele antiacidelor.

În concluzie, ca și în cazul altor suplimente alimentare, e indicat să se ceară sfatul medicului înainte de administrarea unui supliment cu gheara diavolului.

Comentarii: