NUTRITIE SANATATE

Planta medicament: Luptă împotriva bacteriilor și a infecțiilor intraspitalicești

Dacă până acum foloseam mărar doar în bucătărie pentru a oferi gust și savoare preparatelor, de acum înainte îi vom găsi întrebuințări și pentru a ne menține starea generală de sănătate.

Mărarul este ideal pentru digestie, reduce colicii sugarilor și calmează crampele intestinale. Este folosit ca plantă medicinală încă din cele mai vechi timpuri, de egipteni, greci și arabi, iar în prezent atât românii, cât și popoarele scandinave se bucură de acest condiment.

Mărarul: beneficii

Tulburările gastrointestinale pot fi ameliorate cu ajutorul semințelor de mărar, potrivit csid.ro. Mai exact, simptome precum balonarea, digestia lentă, flatulența sau eructațiile pot fi reduse, dar și crampele asociate acestora. De asemenea, mărarul este diuretic, stimulează lactația și rezolvă indigestiile și colicii sugarului.

CITEȘTE ȘI: Arma secretă în lupta cu colesterolul: Planta care reduce prezența acestuia în sânge și previne cancerul

Are efecte antioxidante

Fiecare parte componentă a mărarului are proprietăți antioxidante, dar extractul florii s-a dovedit a avea cel mai puternic efect comparativ cu frunzele sau rădăcina.

Are efecte antimicrobiene

Datorită proprietăților sale, mărarul luptă împotriva bacteriilor apărute în urma contaminării alimentare și a infecțiilor intraspitalicești. De asemenea, uleiul esențial de mărar s-a dovedit a avea efecte asupra ciupercilor microscopice responsabile pentru infecțiile pulmonare, digestive și vaginale.

Ideal pentru bolile cardiovasculare

În urma studiilor realizate pe șobolani, aceștia erau supuși unui regim alimentar bogat în grăsimi și aveau un nivel ridicat de lipide în sânge. După administrarea pe cale orală a mărarului sub formă de extract apos, pulbere sau ulei esențial, s-a observat o scădere a trigliceridelor în sânge, a colesterolului total și a colesterolului ”rău”, dar și o îmbunătățire a colesterolului ”bun”.

CITEȘTE ȘI: Experții recomandă: Planta care prelungește viața – Îmbunătățeste sănătatea inimii și stimulează sistemul imunitar

Mărarul face minuni pentru stomac

Tot în urma studiilor din laborator s-a demonstrat că extractele din semințe de mărar protejează mucoasa gastrică și diminuează aciditatea. Acestea ar putea fi potrivite pacienților care suferă de ulcer stomacal.

Comentarii: