NUTRITIE SANATATE

Cum poţi să eviţi riscul intoxicaţiei cu mercur din carnea de peşte şi fructele de mare

Foto: Pinterest.com

Mercurul face parte din categoria metalelor grele. In varianta organica, mercurul nu este periculos pentru sanatatea omului, insa atunci cand este transformat de culturile bacteriene in metilmercur, acesta devine un pericol real.

Probabil ca te gandesti ca nu esti expus mercurului asa ca nu ai de ce sa iti faci griji din acest punct de vedere. Ei bine, atata timp cat consumi peste si fructe de mare, metilmercurul reprezinta un motiv de ingrijorare si pentru tine.

Insa nu numai mercurul dietetic te poate pune in pericol, ci si mercurul elementar, adica cel anorganic, ce apare sub forma de vapori. La intoxicarea cu acest tip de mercur sunt predispusi cei care lucreaza in mine sau in industrii care folosesc produse pe baza de mercur, remarca doc.ro.

Inoxicatia cu mercur anorganic este cea la care sunt expusi, de asemenea, cei care lucreaza in mine sau in medii in care se foloseste mercurul anorganic. Aceasta se manifesta prin iritatii cutanate si inflamatie la nivelul pielii. Atunci cand este ingerat, acest tip de mercur poate cauza diaree severa, cu sange.

CITESTE SI: Mare atenţie la ce mănânci: Alimentele PERICULOASE pentru stomac

Cazurile grave de intoxicatie cu mercur sunt destul de rare, insa studiile au aratat, de pilda, ca 5-10% dintre americani au in organism un nivel mare de mercur, din cauza expunerii indelungate la metilmercurul din peste.

Simptomele intoxicatiei cu mercur pe care ar trebui sa le stii

Problemele cognitive – odata cu cresterea nivelului de mercur din organism, apar problemele de memorie sau chiar de gandire. Individul are tendinta de a deveni mai irascibil.

Probleme locomotorii – tremurul, problemele de coordonare, probleme cu mentinerea echilibrului precum si slabiciunea musculara apar, de asemenea, din cauza prezentei mercurului in organism.

Probleme de respiratie – din cauza acumularii mercurului la nivel pulmonar pot aparea probleme de respiratie serioase.

Probleme neurologice – expunerea la mercurul elementar prin inhalarea vaporilor de mercur, poate afecta creierul si sistemul nervos, cauzand probleme neurologice precum: dureri de cap, ameteli, declinul functiilor cognitive sau chiar pierderea vederii.

Afectiuni la nivelul cavitatii bucale – mercurul elementar poate cauza, atunci cand e inhalat, sangerari gingivale, inflamatii la nivelul cavitatii bucale precum si gust metalic in gura.

Insuficienta la nivelul organelor – in cazuri severe, intoxicarea cu mercur elementar poate cauza insuficienta multipla de organ, care poate fi fatala.

Dezvoltarea problematica a fatului – metilmercurul este in mod deosebit periculos pentru femeile insarcinate intrucat acesta poate afecta dezvoltarea normala a fatului. Daunele pot aparea si la nivel cerebral. De aceea, femeile insarcinate sunt sfatuite sa evite consumul de peste ocanic si fructe de mare.

CITESTE SI: Acestea sunt fructele care te pot UCIDE: Sigur le-ai consumat

Cum poti sa iti reduci riscul de intoxicatie cu mercur

Limiteaza-te la consumul a trei portii de peste sau fructe de mare pe saptamana. Evita consumul excesiv de peste care contine cantitati mari de mercur: pestele spada, macroul, tonul sau rechinul.

Un alt lucru pe care il poti face pentru reducerea la minimum a nivelului de mercur din organism consta in consumul de apa din belsug.

Mercurul poate fi depistat in organism prin realizarea unor analize de sange, ori prin analiza urinei.

Comentarii: