SANATATE

Poți grăbi vindecarea unei fracturi: Vitaminele care ajută la recuperarea mai rapidă a osului afectat

henryford.com

Fracturile reprezintă una dintre cele mai des întâlnite probleme de natură ortopedică (ale oaselor și ale articulațiilor), așa că este important ca pacientul să știe cum poate grăbi procesul de vindecare și recuperare.

O fractură osoasă, fie că este parțială, fie că este totală, este definiția medicală a unui os rupt. Fracturile sunt de obicei cauzate de traume precum căderi, accidente de mașină sau răni sportive, dar și unele boli și activități repetitive (cum ar fi alergarea) pot crește riscul de a suferi anumite tipuri de fracturi.

Dacă ai un os rupt, este posibil să ai nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a-l repara. Unii oameni pot avea nevoie doar de o atelă, gips sau orteză pentru ca osul rupt să li se vindece. Cât timp durează pentru a se recupera complet depinde de mai multe aspecte: care dintre oase sunt fracturate, în ce loc este fractura și ce a cauzat-o.

Deși fracturile se vindecă de la sine, în timp, pacientul poate apela la câteva trucuri și recomandări, pentru a accelera procesul de vindecare a osului fracturat și pentru a reduce riscul de recurență (osul trebuie să aibă o densitate optimă, pentru a nu avea loc alte fracturi în viitor).

Cele mai bune modalități prin care poți ajuta osul fracturat să se vindece este să te odihnești și să limitezi folosirea membrului accidentat – fie că vorbim despre o mână sau un picior, potrivit doc.ro.

CITEȘTE ȘI: Durerea de căcâi: Când ar fi vorba de nervi blocați sau chiar de fractură

De ce să ții cont ca să te recuperezi mai repede după o fractură?

Iată cum poți să accelerezi vindecarea fracturilor și, implicit, procesul de recuperare:

Suplimente cu proteine

Pentru că mare parte din os este alcătuită din proteine, faptul că pacientul va lua suplimente cu proteine poate să contribuie la reconstruirea osului și la vindecarea lui mai accelerată.

Când ai o fractură, organismul are nevoie de proteine pentru a construi un nou țesut osos, pentru repararea fracturii. Dacă ai o alimentație sănătoasă și echilibrată în perioada de recuperare, bogată în surse de proteine, nu ai nevoie de suplimente. Iată câteva exemple de surse excelente de proteine din alimentație: carnea slabă, peștele, laptele, brânza, iaurtul, nucile, semințele, fasolea boabe, produsele din soia.

Suplimente cu antioxidanți

Aceștia lupta contra acțiunii radicalilor liberi, care sunt generați de distrugerea țesutului. Deoarece fracturile sunt o cauză a degradării țesutului, administrarea unor suplimente cu antioxidanți poate să ajute la vindecarea oaselor. Câteva exemple de antioxidanți care se găsesc în suplimente sunt: vitaminele C și E, licopenul și acidul alfa lipoic.

Suplimente cu minerale (printre care se află și calciul)

Oasele sunt alcătuite în principal din minerale, cum ar fi calciul, magneziul, fosforul și zincul. Pacienții care iau astfel de suplimente la recomandarea medicului specialist vor descoperi că oasele se vindecă mai repede dacă au crescut aportul acestor minerale. Aceste suplimente pot accelera formarea țesutului osos nou, care să sudeze capetele care rezultă din fractura unui os, cresc producția de proteine din oase și accelerează vindecarea fracturilor.

Nu uita cât de important este calciul. Acest mineral ajută la construirea oaselor puternice, așa că alimentele bogate în calciu pot ajuta la vindecarea mai rapidă a osului. Medicul îți va spune dacă ai nevoie de un supliment cu calciu, cât și ce doză trebuie să iei.
Dacă ai o alimentație echilibrată, este posibil să nu ai nevoie de suplimente, mai ales când în meniul zilnic ai surse bune de calciu, cum ar fi: laptele, iaurtul, brânza, broccoli-ul, varza kale, soia, fasolea boabe, varza chinezească bok choy, tonul sau somonul cu oase, migdale etc.

Suplimente cu vitamine

Și vitaminele sunt esențiale pentru reconstruirea oaselor, pentru că acestea susțin majoritatea proceselor și reacțiilor celulare care au loc la nivelul osului. Potrivit experților, vitaminele C, D și K joacă roluri vitale în procesul de vindecare a fracturilor. În plus, unele vitamine din complexul B sunt esențiale pentru producția de energie, așa că și ele sunt recomandate în procesul de recuperare, după o fractură.

Evitarea fumatului

Pacienții care fumează ar putea să se confrunte din această cauză cu o vindecare mai lentă a oaselor. Uneori, acest lucru poate duce la situația în care osul fracturat nu se vindecă ori are nevoie de mai mult timp pentru a se vindeca.

Vitamina D, prin expunerea la soare în mod responsabil

Această vitamină ar trebui să facă parte din dieta pacientului, pentru a ajuta la vindecarea fracturii. Vitamina D ajută sângele să preia și să utilizeze calciul în oase. Pacientul cu fractură poate să obțină o cantitate importantă de vitamina D atunci când razele soarelui îi ating pielea, așa că ar fi o idee bună ca pacientul să petreacă o perioadă scurtă de timp afară, în fiecare zi – cam 15 minute în soare, fără protecție solară, ar fi suficiente pentru o persoană cu pielea deschisă la culoare. Dacă stai mai mult la soare, e indicat să folosești o loțiune cu factor de protecție solară.

CITEȘTE ȘI: Lipsa vitaminei care poate duce la sângerări excesive sau fragilitate a oaselor

Totodată, vitamina D se găsește, în mod natural, în câteva alimente: gălbenușul de la ou, peștele gras precum sardinele, heringul, macroul sau somonul, uleiul din ficat de cod, ficatul, laptele sau iaurtul îmbogățit cu vitamina D.

În procesul de recuperare după o fractură, ține cont de sfaturile medicului:

  • Asigură-ți un aport optim de calciu prin intermediul alimentației zilnice.
  • Stai la soare zilnic, pentru că te ajută să obții vitamina D, un nutrient de care ai nevoie pentru întărirea oselor.
  • Nu fuma.
  • Limitează consumul de alcool.
  • Menține zona afectată cât mai nemișcată, până când fractura este vindecată complet.
  • Chiar și după ce fractura s-a vindecat, evită să folosești membrul cu osul fracturat o perioadă.

Comentarii: